neděle 16. listopadu 2014

Ztracený víkend, Klub rváčů, Ďáblův advokát, Památkáři, Objížďka


Ztracený víkend (The Lost Weekend, 1945) - 90 %
Výborná ukázka toho, jak je možné natočit film o alkoholikovi a podat ho skutečně tíživě, i když od začátku nevíte, že to tak bude probíhat. Ta postupná gradace je skvělá, stejně jako forma, která byla v některých chvílích použita. Scéna s netopýrem je skutečně tíživá. Je škoda, že se Hollywood v té době řídil kodexem, protože by mě docela zajímalo, jak by to skončilo, kdyby etický kodex neexistoval. I tak je to skvělý film.

Klub rváčů (Fight Club, 1999) - 100 %
Davd Fincher předvádí neskutečnou hru, která není jen v tom, jak je celý příběh skvěle vypointovaný, ale zejména v tom, jak je natočený. To, že herecké výkony jsou úchvatné, s tím se tak nějak počítá, ale to, jaké jsou využity filmové nástroje, různé nálety kamery, vkládání na první pohled nesmyslných záblesků, mozaika snů a reality. David Fincher je králem temného psychologického thrilleru a dokazuje to v podstatě každým svým filmem.

Ďáblův advokát (Devil's Advocate, 1997) - 75 %
Ale jo, ten rozjezd je pomalý a ten konec až nepříjemně špatný v porovnání s tím, co jsme doposud sledovali a jak se film jevil po stránce toho, co by mělo na konci být. Jenže ty herecké výkony, kterým jedinečně kraluje Al Pacino, jsou prostě dobré. Keanu Reeves se pro tuto roli hodil dokonale, ale ve srovnání je přece jen vidět, jak je Al Pacino skvělý. Některé scény jsou zde naprosto skvělé, například ta v metru nebo ta úvodní u soudu.

Památkáři (The Monuments Men, 2014) - 50 %
Nemůžu si pomoct, ale celou dobu jsem měl pocit, že hlavně šlo o to, aby se bavili tvůrci a herci, kteří se na tomhle podíleli a kteří jsou skutečně z první ligy, ale stejně tak jsem měl pocit, že se trochu zapomnělo na to, aby se bavil i divák. Ten název a základní zápletka vzbuzovali něco, co bylo divákovi dáno. Ale přesně to, nic víc. Forma celkem snadná, uhlazená, jednoduše jsem ale necítil nic navíc.

Objížďka (Detour, 1945) - 75 %
Když se něco pokazí, tak se to pokazí kompletně. Neúspěšný člověk se stává ještě neúspěšnějším, protože tomu tak náhoda chce. Že je to levný film, je poznat hlavně ve chvíli, kdy se nad tím trochu zamyslíte. Jinak ale výborná ukázka filmu noir se skvělými klasickými prvky tohoto žánru. Hlavně ty stíny a ten voice-over jsou výborné.

Žádné komentáře:

Okomentovat