úterý 18. února 2014

Návrat do budoucnosti III, Čarodějův učeň, One Million B.C., 13 samurajů, Before I Self Destruct


Návrat do budoucnosti III (Back to the Future Part III, 1990) - 60 %
Konečně jsem se dostal i k tomuhle třetímu dílu, kterého jsem se docela bál. Myslím, že oprávněně, protože mi prostě nějak nesedí, když se na Divokém západě odehrávají komedie. Je to pořád "Návrat do budoucnosti" jsou tu stejní herci, ale už to není taková sranda, už se až moc tlačí na pilu a Zemeckis se moc předvádí svými milovanými triky, které na tu dobu sice vypadají dobře, ale skákat kvůli nim do stropu nebudu. Docela jsem rád, že série tímhle dílem skončila.

Čarodějův učeň (The Sorcerer's Apprentice, 2010) - 75 %
No jo no, mám rád Nicolase Cage, nijak se za to nestydím, a v podstatě každý film s ním mě nějakým způsobem zaujme. Jasně, tohle není role jako v "Kick-Ass", ale tahle mentorská póza mu docela sedí. Film je klasický zábavná blockbuster a já proti němu moc nemám. Není to příběhově dokonalé, super originální, stačí se na to podívat jednou, ale na to jedno kouknutí to byla fajn zábava.

One Million B.C. (1940) - 55 %
Ze začátku vůbec nic, nemám rád filmy z pravěku. Ale jakmile tady došlo na triky, moje srdce zaplesalo. Je vidět, že animatronika se ještě nenosila a že se všechno dělalo buď jako nepohyblivé modely, nebo převleky, anebo jsou použita skutečná zvířata. Tady nevím, jestli obdivovat, nebo si postesknout nad tím, jak se se zvířaty zacházelo. Na svůj věk tak film trikově vypadá docela dobře. Příběhově už to v současné době ale zaujmout nedokáže.

13 samurajů (Jûsan-nin no shikaku, 2010) - 80 %
I Japonci remakují nějaké svoje starší kousky, ale v případě Takashiho Miikeho jsem se nebál toho, že by se nejednalo o remake velmi osobitý a silný. Ponechán je základní příběh, Miike si přidal svou drsnou stylizaci, kde se ale nesnaží zbytečně předvádět, většinou, ale všechny prvky, které jsou zde použity, tedy především násilí, jsou jen pro podtrhnutí toho, jak je příběh krutý, respektive, jak jsou krutí někteří lidé. Střelba z luku na dítě je skutečně děsivá, a to zrovna v tomhle případě Miike diváka naturalismu ušetří. Miike se však postaral i o výbornou dobou stylizaci. V tomhle filmu jsem měl navíc zase jednou pocit, že ta destrukce, která je prováděna, je skutečná. Nesmyslná, ale má význam, ne jako v "Muži z oceli".

Before I Self Destruct (2009) - 35 %
50 Cent si napsal a natočil film, ve kterém si zahrál hlavní roli, protože měl pocit, že mu herectví a filmování vůbec asi půjdou tak dobře jako rap. No, trochu se spletl, ale není to nic až tak hrozného. Prostě natočil celkem obyčejný akční film, který má mít nějaké ty sociální základy, protože někteří lidi prostě mají smůlu. Amatérské pojetí, špatné triky jsou trochu vyvažovány drsným pojetím. Zase ale ne moc. Prostě celkem obyčejný film o pomstě, který chce vynikat jen tím 50 Centem.

Žádné komentáře:

Okomentovat