pátek 27. dubna 2018

Velký Vázquez, Dívka bez rukou, Líza, liščí víla, Liza, a rókatündér, The Man Who Invented Christmas, Zastavení na Missouri




Velký Vázquez (El Gran Vázquez, 2010) - 55 %
Takový celkem obyčejný životopisný snímek, který se věnuje španělskému autorovi komiksů, jež je pozvednut, ne o moc, jen tím, že Vázquez byl asi opravdu pěkný hajzlík a vypočítavec. A proto je to místy i docela vtipné, což dělá film alespoň trochu zajímavý a lehce odlišný od klasických biografií. Ale zase tak vtipné to není.

Dívka bez rukou (La jeune fille sans mains, 2016) - 70 %
"Dívka bez rukou" je přesně to, na co se chcete podívat, pokud chcete v animovaném filmu něco alternativního. Není to alternativní jen v příběhu, který má svou specifickou poetiku, ale i v tom, jak je animovaný. Na tohle se prostě krásně kouká, v podstatě i jen jako na umělecké dílo, což prostě stojí za sledování.

Líza, liščí víla (Liza, a rókatündér, 2015) - 75 %
"Líza, liščí víla" je divný film a díky tomu se jedná o film, který je skutečně zajímavý a stojí za to, abyste se na něj podívali. Je to natolik nevšední zážitek, ale rozhodně ne zážitek špatný. Jasně, je to místy trochu drsné, ale nic přes čáru, je to spíše drsně krásně divné. Maďaři umí očividně skvělé filmy.

Hezký film o tom, jak vznikly Vánoce a kdo za tím stál, nebo alespoň film, který se nám snaží říct, že Charles Dickens svojí "Vánoční koledou" hodně změnil pojetí Vánoc a přispěl k tomu, že jsou Vánoce vnímány především jako svátky klidu a míru, ale také lásky a přátelství. Příjemné herecké výkony.

Zastavení na Missouri (The Missouri Breaks, 1976) - 60 %
Dvě výrazné postavy (Brando a Nicholson), které trochu zanikají ve filmu, jemuž chybí kromě těch dvou něco výrazného, co by dokázalo diváka skutečně ohromit a strhnout. Příběh je zde vlastně jednoduchý, jen ty herecké výkony ho posouvají trochu výše, což je škoda, hlavně kvůli dvěma hodinám stopáže.

Žádné komentáře:

Okomentovat