čtvrtek 19. dubna 2018

Kolja, Můj život Cuketky, Nerdland, Novitiate, Zkouška orchestru




Kolja (1996) - 100 %
Jeden z nejlepších filmů, které znám, jednoduše proto, že tohle je Svěrák ve své esenci, a to jak scenáristické, tak i herecké, kdy dovedl svoje pojetí postavy k dokonalosti. Humor je zde krásný, a ty hlášky, jak mu plynou z úst, to je tak přirozené, až je to neuvěřitelné. Navíc to nemá žádný hnusný americký happy end, takže jsem pořád nadšen.

Můj život Cuketky (Ma vie de Courgette, 2016) - 70 %
V první řadě je skvělé se na snímek "Můj život Cuketky" podívat už jen proto, jaká je zde použita animace. Ta je prostě krásná v tom, jak je jiná, osobitá, zvláštní v grafickém provedení. Pak je skvělé se na to podívat i proto, že je krásně vidět, že animovaným filmem je možné vyprávět i trochu drsnější příběhy.

Nerdland (2016) - 50 %
Asi mám nějakou slabost pro animáky, které nejsou určené do děti, ale primárně pro dospělého diváka. Ten drsnější humor v nich dokáže dobře vyniknout, ale bohužel snímek "Nerdland" nemá tak dobrý děj a ani tak skvělé dialogy, abych ho mohl označit za skutečně výjimečný. Spíše jen obyčejně průměrný.

Novitiate (2017) - 60 %
Tenhle film je dobrý hlavně proto, že ukazuje, jak pošahané mohou řády také být, pokud mají členy, kteří jsou magoři. A je jedno, jestli je to řád sester, anebo jsou to kněz a jeho ovečky mužského pohlaví. Dejte lidem moc a dogmata a budou ovládat druhé jako šílenci. Bohužel ti druzí se nechají, což je to nejsmutnější.

Zkouška orchestru (Prova d'orchestra, 1978) - 80 %
Felliniho skvělá ukázka toho, že i na malém prostoru je možné rozehrát skutečně velkou hru, anebo minimálně hru, která v sobě má hodně více, než by se na první pohled zdálo. Kritika lidské společnosti a našich rolí, které získáváme anebo si necháváme dát. A to vše pouze na jednom orchestru.

Žádné komentáře:

Okomentovat