středa 25. září 2013

jOBS (2013) - 60 %

File:Jobs (film).jpg
jOBS (jOBS, 2013)

Apple nikdy nebyl značka, kterou bych preferoval a přiznám se, že jsem si od této společnosti nikdy nic nekoupil. A ano, jeden z rozhodujících faktorů byla cena. Ten druhý skutečnost, že věci od IBM, Microsoftu a jím podobných jsou mi prostě bližší. Osobnost Steva Jobse však byla vždy do jisté míry fascinující, proto mě docela vyděsilo, když si tohoto vizionáře a pravděpodobně i génia - záleží, jak takovou osobnost chápeme - zahrál Ashton Kutcher, kterého rozhodně nepovažuji za dobrého herce. Velice mě potěšilo, když mě vyvedl z omylu.

První trailer mi řekl, že tohle nebude dobrý film. Bude to patetické, bude to zaměřené jednostranně na tuto osobnost a Ashton Kutcher bude tím, kdo to potopí na dno. Jenže se stalo něco neočekávaného, alespoň z mého pohledu. Film je patetický, je jednostranně zaměřený a postavu Steva Jobse jednoznačně adoruje, i když je zde několik momentů, které jasně ukazují, že svoje chyby měl. To ale každý tak nějak věděl už za jeho života. Jenže Ashton Kutcher film nepotopil, naopak. Je tím, kdo ho táhne od obyčejného životopisu o nějakém člověku, k něčemu trochu lepšímu.

Snímek "jOBS" nebo "Jobs", jak chcete, je životopis, který se vyhýbá tomu skutečně smutnému, nechce hlodat do zdravotního stavu, opomíjí některé důležité události, naprosto ignoruje obrovský boom Applu v posledních letech, jako nejnovější produkt zmiňuje iPhone, což je přece jen dost málo. Proč se zde nemluví o Stevově nemoci? Tohle je přece jeden z nejsilnějších momentů jeho života? Proč neukázat titána, který sice zemřel, ale za sebou zanechal dílo, které bude těžko překonáno? Byl jeho vztah s Wozem skutečně tak pohodový, jak se ve filmu ukazuje? Jasně, Jobs ve filmu místy ukazuje, že byl celkem šmejd a city u něj sem tam byly a na druhém, třetím - desátém? - místě, ale je tohle to nejhorší? ale tvůrci se celkem pochopitelně drželi hesla "O mrtvých jen dobře", a tak spíš jen naznačili, než aby to nějak rozvedli.

"jOBS" je pak vlastně filmem o tom, jak jeden člověk měl vizi, tu dotáhl k vytvoření obrovské společnosti, která dostala na prdel od Billa Gatese, ať už legální nebo nelegální cestou, valná hromada se ujistila, že Steve už Apple dál potápět nebude, aby si o pár let později uvědomili, že potřebují toho zahradníka a znovu ho zaměstnají jako CEO. Nakonec to bylo rozhodnutí geniální a celý svět se může těšit ze všech těch iVěciček, které můžeme najít v obchodech i Apple Storech. Není to vlastně film o člověku, který byl dobrým podnikatelem? Ono vlastně ve filmu ani není moc vidět, co dokázal, ale hodně se o tom mluví. Dáno je to i stylem natáčení, kdy sledujeme spíše jen útržky z života, útržky, které možná nejsou ani tak moc důležité. Opravdu byl Steve od vyhození z Applu jen zahradníkem? Ne, jasně, bylo tam víc, ale to je silně přeskočeno. Jako životopis má "jOBS" celkem dost mezer, které by stálo za to zaplnit.

Co se ale týká hereckého obsazení, to bylo výborné. Herci jsou svým předobrazům podobní, což oceňuji. Michael Bay ve svém "Pot a krev" na nějakou podobnost nakašlal. Nejde však jen o podobnost, ale o to, jak se svých rolí zhostili. Zhostili se jich s umem a v podstatě nikdo zde nekazí celý film z pohledu postav. Ashton Kutcher nevyčnívá tolik, jako jiné hvězdy v hlavních rolích životopisů, ale to je dobře. I život Steva Jobse byl o jiných lidech. Ashton sem tam přehrává, ale to k němu už tak nějak patří. Jinak se opravdu snažil a je to poznat. Když nebude hrát v každé kravině, co mu přinese peníze, možná by ještě mohl světu ukázat, že je schopným hercem. Jsem na to docela zvědavý. Jinak "jOBS" neoslní, ale takový propadá, jaký jsem čekal, to také není.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět něco málo z Jobsovaživota.
Hodnocení: 60 % za oslavu "hrdiny", ale jinak za celkem dobré herecké výkony, překvapivě



Žádné komentáře:

Okomentovat