neděle 8. září 2013

Machři 2 (2013) - 90 %

File:Grown Ups 2 Poster.jpg
Machři 2 (Grown Ups 2, 2013)

Je mi jasné, že si teď většina lidí klepe na hlavu, co mi hráblo a proč dávám zrovna tomuhle filmu takové hodnocení, jaké jsem mu dal. Já vím, že to je přehnané, je to pořádně přehnané, ale copak nemám alespoň jedno prostor na trochu subjektivity? Tak tohle je zrovna ta chvíle a já bych chtěl něco málo napsat o filmu, který mě donutil se v kině smát většinu jeho stopáže. Ano, mnohdy proto, že některé scény byly hodně trapné a blbé, ale v tu chvíli mi to vůbec nevadilo. Naprosto jednoduchá zábava, za kterou jsem šel. Nic jiného jsem nechtěl, chtěl jsem se jenom zasmát, uvolnit se. No, a to se mi také podařilo. Vzhledem k tomu, že jsem poté viděl další dvě komedie, "Millerovi na tripu" a "Z cizího krev neteče", jejichž úroveň zábavy, které by se dalo smát, byla strmě klesající, jsem rád, že Adam Sandler kašle na všechny škarohlídy a pořád točí podle sebe. Aby ne, komerčně se mu to vyplácí.

"Machři 2" si na sebe vydělali bez problémů jen na domácím hřišti, při přičtení tržeb mezinárodních se jedná o skutečný úspěch, který by možná mohl být ještě zopakován. O co vlastně jde? Tak jde o to, že se zase dává dohromady ujetá parta v podání Adam Sandler, Kevin James, Chris Rock a David Spade. Adam je otec od rodiny, který má nádhernou ženu a je celkem dobrým otcem, jen by si ještě chtěl sem tam užít a ne mít čtvrté dítě. Los v ložnici je vlastně takovým symbolem toho, že se něco bude hroutit. Kevin se s matkou dívá na nekonečné seriály, ale vlastní manželce se to bojí říct. Nemluvě o tom, že jeho syn je očividně debil. Chris je uřvaný, jako obvykle, ale jinak je to milující otec, který musí svou dceru dát všanc jednomu z nejděsivějších kluků, jaké si pro svou dceru dovedete představit. A nakonec je zde David, který si ve svém věku pořád užívá, někdy s podivnými ženami, ale zrovna zjišťuje, že si jednou užíval bez ochrany až moc. Na nádraží čeká na svého syna, který ho chce očividně zabít.

"Machři 2" nemají úplně jasně daný rámec, spíš to vypadá, že si scénáristé stanovili časový rámec, jeden den, a pokusili se do toho narvat co nejvíc zvratů, co nejvíc brutálních vtipů. A uspěli. Je mi jedno, jestli se vám film nebude líbit, nedoporučuji vám ho. Říkám vám, že mě se líbil nesmírně a že jsem si ho užil. Ano, dovedu si užít umělecky náročnější snímky, stejně jako komedie, kde se používá i fekální humor. Jasně, tohle mě trochu mrzí, ale k Sandlerovi to patří. Stejně jako morality na závěr. I ten největší trouba se polepší, i ten největší debil má nakonec štěstí a my si ho musíme přeškatulkovat.

Na "Machrech" se mi líbí, jak si všichni ti herci skvěle sedli. Je to proto, že se dlouho znají, jsou to přátelé a natáčení si užívají, včetně ostatních herců, ať už je to stále krásná Salma Hayek, Maria Bello, Maya Rudolph, Steve Austin Steve Buscemi nebo takový Shaquille O'Neal. Jasně, že ty postavy jsou karikatury, jasně, že to je všechno točené proto, aby to byla zábava. Ale mě to prostě bavilo. Nic neřešit, jen sedět v kině a sledovat nálož drsného humoru, vulgarit a Salmy Hayek. Co vám budu povídat, já bych se na ni mohl dívat furt. Není to skvělá herečka, i když má světlé momenty, ale to tělo... Povrchní? Ano. Stejně jako film,  který je klišovitý, předvídatelný, přehnaný a absurdní. Ale co jako? Copak nemáte nějaké svoje neřesti? Ne, nebudu používat guilty pleasure, přece jen mám raději češtinu. A není krásné jednou vidět Taylora Lautnera, když se ani nesnaží hrát, ale je sám sebou?

Kdy je na film vhodné kouknout: Když se chcete zasmát.
Hodnocení: 90 % za to, že jsem se zase jednou mohl u filmu uvolnit a zasmát



Žádné komentáře:

Okomentovat