neděle 22. září 2013

Zlatá Sindibádova cesta (1973) - 80 %

File:Golden Voyage of Sinbad.jpg
Zlatá Sindibádova cesta (The Golden Voyage of Sinbad, 1973)

Sindibád se vydal na další cestu, tentokrát proto, aby nasel tři zlaté pláty, které, pokud budou vhozeny do studně osudu, mohou člověku přinést věčné mládí a bohatství. Sindibád má díky osudu v rukou jednu z desek, ta další je v rukou vezíra, který se Sindibádem loď podnikne, no a ta třetí se nachází na tajemném ostrově Lemurii, což je jeden z bájných ostrovů, o němž se vypráví různé pověsti. V cestě jim ale stojí zlý čaroděj Koura, což je jména pro zločince jako dělané. To on chce pro sebe moc desek a je ochoten udělat skoro všechno. Hlavně skoro všechno druhým osobám.

Kentauři, obři, malí létající šmejdi, velcí létající šmejdi, indické bohyně, oživlé sochy, tohle všechno a mnohem více, potká Sindibáda na jeho cestě na ostrov. Cestě, která rozhodně nebude probíhat způsobem, jenž by si přál. Sindibáda i jeho posádku čeká utrpění, blízkost smrti téměř neustálá, musí se vypořádat s krásnými ženami i zlotřilými zlosyny. Velmi akční film, který dal opět prostor vyniknout trikovému mágovi z největších. Ray Harryhausen zde opět předvádí v tom nejlepším možném světle a dokazuje nám, že za mistra nebyl považován jen tak náhodou, ale proto, že byl skutečně schopný. Myslím, že by si hodně rozuměl s tvůrci starých českých trikových filmů, především pak s tvůrci snímku "Cesta do pravěku".

Co si budeme povídat, Sindibádova dobrodružství se mi zamlouvají hlavně díky své trikové stránce, protože to je prostě něco, co se jen tak nevidí. Líbí se mi současný trend vizuálního šílenství, kdy na plátnech můžeme vidět věci, které bychom jinak neviděli, ale na druhou stranu si říkám, že by to chtělo i něco trochu jiného. Asi srdce. A to z mnohých filmů současné tvorby prostě necítím. "Zlatá Sindibádova cesta" je přesně tím filmem, který mi to srdce ukazuje, a já jsem rád, že se na takový film mohu koukat. Je to potěšení, takové, že člověk promine i nějaké ty slabiny, které zde rozhodně jsou.

Kde slabiny hledat? Tak do jisté míry v příběhu, který je vlastně celkem jednoduchý, i když pravda, alespoň takový mytologický, i když mám pocit, že s mytologií a její geografií si nikdo moc hlavu nelámal. Jsou zde řecké, arabské i indické prvky v jednom. A vypadá to dobře, to zase ne, že ne. Herecké výkony nejsou nijak závratné, ale potěší například přítomnost Martina Shawa, kterého jistě většina českých diváků zná ze seriálu "Profesionálové".  Je to představitel Doyla. Ženská hrdinka je zde hlavně proto, že je to kočka, ale tak to přece k dobrodružstvím patří - krásné ženy. "Zlatá Sindibádova cesta" je tak v konečném důsledku další skvělou dobrodružnou podívanou, kde se budete těšit na každý další trikovou scénu, která má přijít.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět příběh, který je celkem naivní, ale s efekty, které jsou opět úžasné.
Hodnocení: 80 % za to, že jsem měl zase jednou pocit, že krása filmu je v ruční práci


Žádné komentáře:

Okomentovat