neděle 15. září 2013

Diagnóza smrti (1979) - 50 %

Diagnóza smrti
Diagnóza smrti (1979)

"Diagnózu smrti" jsem viděl hned po tom, jak jsem dokoukal konec filmu "Vrah skrývá tvář". Vzhledem k tomu, že film "Vrah skrývá tvář" jsem neviděl celý, nechtěl jsem psát recenzi, a tak moje první recenze na film s majorem Kalašem bude o snímku "Diagnóza" smrti", který je obecně považován za nejhorší ze série filmů s tímto hrdinou. Nedá se ale nic dělat, tohle je moje první bližší seznámení s tímhle hrdinou, respektive první film, který jsem viděl komplet v jeho celé délce a nikoli pouze útržky.

Rudolf Hrušínský je Pan Herec, o tom se nedá pochybovat, a do Kalaše dává kus sebe, kus svého minimalistického herectví, kdy jeho mimika je v podstatě nulová a on si vystačí s tím, že se tváří v podstatě celou dobu stejně. Jenže v tomhle je jeho síla, o čemž jsme se přesvědčili jak v dramatech, tak i komediích. Díky svému pojetí a své dikci je naprosto jedinečný a ve svém stylu nepřekonatelný. Rolí Kalaše vytvořil do jisté míry prototyp detektiva, který nemá daleko od Colomba s tím, že Kalaš je nepříjemnější a rozhodně není troubovitý. Jde si za svým a nevíte, co od něj čekat. Přesto není dokonalým mužem a dělá omyly, což je patrné v závěru "Diagnózy smrti", kdy dochází k odhalení vraha.

Zápletka filmu není špatná a dochází zde k postupnému odhalování toho, kdo je vrah. Jsou zde různé indicie a navíc se scénář snaží o svedení na scestí. Dojde k dopravní nehodě, při které řidič nákladního vozu přijde o ledvinu. Lékaři bohužel zjistí, že už od narození mu nepracovala ani ta, co mu zbyla. Muž je tedy bez ledviny, což rozhodně není standardní stav těla. Dochází ale k zajímavé situaci. V nemocnici se ocitá žena, která utrpěla zranění hlavy a zdá se, že to je charakteru neslučitelného se životem. Mohla by ona být dárcem? Ano, vypadá to jako nemocniční drama, ale Kalaš nastupuje na scénu právě díky dívce, která byla napadena a do stavu nevědomí přivedena druhou osobou. Kdo je vrahem? Zásadní otázka, která je však odpovězena poměrně záhy.

Tady není problém ve scénáři, který však není tak zamotaný, jak by se zdálo, ale je spíše v castingu, který dost zásadně narušil celé pátrání a celé utajování toho, kdo je vlastně vrah. Postava vraha je zde většinou snímána ve scénách, kdy divákovi dojde, že zrovna tahle postava není úplně v pořádku, a přidává tomu ještě samotný představitel, který je prostě na první pohled takový... nepříjemný. Tady trochu mlžím, takže se pak nedivte, jaké bude rozuzlení, ale nechci zase tak moc spoilerovat.

"Diagnóza smrti" není špatný film, jen je zde trochu moc patrné, že se někdo snažil o zápletku amerického stylu, která úplně nevyšla. Film ale rozhodně nepůsobí směšně a daří se udržet diváka napjatého. A pro někoho může být finální odhalení překvapením, stejně jako je překvapením pro Kalaše. Oproti ale části filmu "Vrah skrývá tvář" se mi přece jen zdá, že scenáristicky není "Diagnóza smrti" tak propracovaná a že Kalaš nemá tak dobrý tah na bránu. Jedná se pak jen o celkem obyčejné vyšetřování, které je ozvláštněno nemocničním prostředím a zápletkou s ledvinou.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět majora Kalaše v horší kondici.
Hodnocení: 50 % za dobrého Hrušínského a celkem obstojnou zápletku

Žádné komentáře:

Okomentovat