neděle 15. září 2013

Z cizího krev neteče (2013) - 20 %

File:Identity Thief Poster.jpg
Z cizího krev neteče (Identity Thief, 2013)

Příšerný, příšerný film. Myslel jsem si, že komedie s Jasonem Batemanem mě nemůže zklamat, ale Melissa McCarthy mě přesvědčila, že její hvězda je možná přece jen trochu nezasloužená, anebo se jí producenti a ona sama snaží udržovat tím, že neustále opakuje své role. To znamená, že je tlustou, protivnou ženskou. Ve filmu "Ženy sobě" to bylo ještě vtipné, protože byla skvěle šílená, aloe tady už je to prostě nuda. Nebo spíš otrava. Je hezké, že si umí udělat srandu sama ze sebe a z toho, jaké má proporce, ale to rozhodně není klíč k tomu, aby film uspěl.

Komedie "Z cizího krev neteče" - opět hezký český název, který sice nekoresponduje s tím americkým, ale pěkně vyjadřuje to, o co vlastně jde - upozorňuje na celkem závažné téma. Snadno se vzdáváme svých osobních údajů, což může mít za následek, že toho někdo neužije. Přesně tohle udělá Sandy Patterson - ano, z jeho ženského křestního jména se dělají vtipy po celý film. Haha. Sandy poskytne své údaje podvodnici, ač samozřejmě netuší, že ona podvodnicí je. Dělá to proto, aby se bránil. Jen se ukazuje, jak důvěřiví jsme. Není to jen v tom, jak se Sandy zachová, ale i v tom, jak se chováme sami. Kolik osobních informací dáváme na internet? Jak snadno se k nám mohou lidé dostat? A to i ti lidé, kteří to s námi nebudou myslet až tak dobře.

Sandy za nějakou chvíli zjistí, že jeho karty jsou přečerpány. Je z toho zmatený, protože nic nekupoval - rozhodně ne na Floridě, když je z Colorada. A tak postupně zjišťuje, kde je pravda. Film ještě poukazuje na to, jak zkostnatělý je právní systém a jak nahrává grázlům, ale pak už to začíná být obyčejný road movie s protivnými postavami, bizarním humorem a debilní zápletkou.

Nevadí mi, že je Melissa McCarthy tlustá, ona, když se upraví, tak je docela kočka, ale její postava je prostě protivná. Ta ženská je šmejd, ale od začátku musíme být připraveni na to, že na základě nějakého neuvěřitelného prozření pochopí, jak doposud žila, a změní se. Už tohle je předpoklad toho, že film nebude fungovat. A nefunguje. Zápletka je nesmyslná, místy hodně postrádá logiku a jednotlivé sekvence zde jsou proto, aby se zde dělo něco vtipného. Nebo mělo dít. Jenže tady film pokulhává. Autoři nevěděli, čím přesně naplnit prázdný prostor, a tak si vybrali ty nejblbější nápady, co se na nich shodli. Scéna v motelu nebo na dálnici, to jsou krásné důkazy.

Vyhněte se téhle komedii. Opravdu si myslím, že to je to nejlepší řešení. Já jsem si film protrpěl a přítelkyně měla stejné pocity. Oba jsme byli rádi, že je to za námi a že už se na to nemusíme koukat. Melisse by měli zkusit vybrat jiné role, protože protivná ženská je vtipná jednou, ale počtvrté, to už není úplně ono. Takové zaškatulkování pro ni není dobré, protože ona schopnosti rozhodně má. Stejně jako Jason Bateman. Chytré komedie mu sluší mnohem víc.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když máte rádi odpudivé postavy.
Hodnocení: 20 % za jednu z nejpříšernějších komedií poslední doby, co navíc šla do kina


Žádné komentáře:

Okomentovat