neděle 22. září 2013

Big Lebowski (1998) - 80 %

File:Biglebowskiposter.jpg
Big Lebowski (The Big Lebowski, 1998)

Jsou filmy, ke kterým se člověk rád vrátí, protože mu něco daly, protože byly jiné, protože se na ně prostě nezapomíná. "Big Lebowski" je jedním z takových filmů. Bratři Coenové jím ukázali, jakým mají smysl pro černý až absurdní humor a na světlo světa vyslali jednu z nejikoničtějších postav filmu vůbec. Není to člověk, který by se zasloužil o něco velkého, není to superhrdina, není to ani známý a úspěšný detektiv, nebo naopak velký padouch ražení Hannibala Lectera. Dude je naprosto obyčejný člověk, ale přece jen v něčem vyniká. Je to neskutečný flákač. Člověk, který snad nikdy nepracoval, člověk, který jen ukázkou toho, že lze žít bez toho, aby člověk dělal něco smysluplného. A takovému člověku, že máte fandit? Ano, přesně tak! A budete mu fandit rádi.

Dude se nachází v nezáviděníhodné situaci. Do jeho domu vnikli dva bouchači a jasně mu dají najevo, že musí svoje dluhy splatit. Nutno přiznat k Dudovu dobru, že on dluhy nemá, respektive nijaké, o kterých by věděl, že by je měl splatit zrovna těmhle dvěma a jejich šéfovi. Dva frajeři si Duda totiž spletli s jeho jmenovcem, také Lebowskim, který je náhodou multimilionář. Ale tak on drban i boháč vypadají stejně. Dude by tohle nedorozumění ani moc neřešil, kdyby nedošlo k jedné události, která všechno změní. Jeden z gangsterů se totiž vymočí na Dudův koberec. A tohle je věc, která se nedělá. Ne jeho milovanému koberci. Takhle začíná neskutečný spletenec událostí, kde mimo jiné i umírají lidé.

Bowling, nihilisti, sabat, ženy, co chtějí počít, uřezané prsty, mexičtí vejtahové, invalidní multimilionář, jedna urna s prachem zemřelého, rozmazlené holky, atd. Je toho tolik, co na vás udělá dojem a co se v tomhle snímku objeví, že se až budete divit, jak je možné tohle všechno vymyslet. Ale tohle jsou bratři Coenové a ti, když se spojí, tak většinou pouštějí do světa něco nečekaného, originálního. "Big Lebowski" je krásnou ukázkou. Nejde jen o jednotlivé atributy toho snímku, kdy největším jsou postavy samotné, ale také o scény, které se vryjí do paměti. I pitomá bouračka tady najednou vyznívá naprosto geniální v souvislosti se situací a atmosférou. A to je to jen bouračka do popelnice.

Film má jednu obrovskou výhodu - herecké představitele. Jeff Bridges vytvořil nezapomenutelnou postavu a je v roli Duda naprosto geniální, ale není to jen on, kdo tenhle film táhne. John Goodman zde vytvořil jednu ze svých geniálních šílených rolí a on je tím, kdo na sebe velmi často strhne všechnu pozornost. Skvělý je i Steve Buscemi, který je tím třetím vzadu a v podstatě nemá co hrát. Dále jsou to Julianne Moore, Peter Stormare nebo John Torturro. Jejich role jsou nezapomenutelné. Ale to je celý "Big Lebowski". Snímek o tom, že i být flákačem je vlastně někdy o život. A hlavně je to naprosto bizarní paráda, která vás oslní svým jedinečným humorem. Přitom jde pořád jen o jeden pochcaný koberec... O něco podobného se bratři Coenové pokusili i se snímkem "Po přečtení spalte", ale ten už neměl takovou lehkost a vlastně ani tak skvělé postavy.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět flákače, který prostě stojí za to. A geniálního Goodmana.
Hodnocení: 80 % za to, že podobný film prostě neuvidíte a bude vás bavit


Žádné komentáře:

Okomentovat