neděle 8. září 2013

Pot a krev (2013) - 40 %

File:Pain & Gain film poster.jpg
Pot a krev (Pain & Gain, 2013)

Viděl jsem trailer, kde posiloval nasvalený Mark Wahlberg, který věřil ve fitness. Líbilo se mi to. Potom, se do toho přidala trocha humoru, když Anthiny Mackie přišel za Rebel Wilson se speciální žádostí o pomoc, zdravotnickou pomoc. No a nakonec přispěchal i namakaný Rock, který má neskutečné ruce. To je herec/wrestler, kterého mám prostě rád a těším se na každý jeho kousek, ať už bude v závěru sebeblbější. Ale zůstaňme u traileru, protože ten vypadal pořád neskutečně dobře, nemluvě o tom, že se do toho herecky přidali ještě Tony Shalhoub a Ed Harris, který sice trochu práchniví, ale charisma v sobě pořád má. Jenže pak přišla základní informace o tom, kdo je režisér. Michael Bay. Celý trailer se mi tím zkazil a na film už jsem se ani tolik netěšil. Přesto jsem ho vidět chtěl.

Já vím, člověk by neměl mít předsudky, jenže Bay dokáže udělat adrenalinovou, nebo v tomhle případě spíš steroidovou jízdu, ale ani na chvíli jsem nemohl věřit tomu, že by skutečně byl schopen natočit něco, co by se byť jen trochu podobalo dobrému příběhu. Skutečnost, že to je navíc ještě příběh podle skutečné události, tomu rozhodně moc nepomáhala, ale spíš tomu uškodila. Ale dobře, člověk se může i tak splést. Rozhodující je to, co nakonec skutečně vidí. A já jsem viděl... No... Začněme pěkně pomalu, příběhem, který se na nás vychrlil.

Mark Wahlberg je Daniel Lugo, člověk, co věří v posilování, věří v to, že člověk musí být krásný, aby mohl být k něčemu. Jenže má takový menší problém. Je to nýmand. Sice dělá to, co ho baví - a věří tomu - jenže nežije svůj americký sen. Vidí ty nakynuté hnusáky - takhle o nich smýšlí - jak si jezdí v těch drahých fárech, a on přitom chodí pěšky, i když je krásně namakaný a měl by si žít svůj americký sen. Ne ti tlusťoši, co o sebe nedbají, ale on, krásný chlap. Chvíli to vypadá, že to je v pohodě, ale pak už to v Dannym bouchne a on se rozhodne, že něco udělá. Zlanaří pro to svého parťáka, Adriana, ale aby byli skuteční borci, tak ještě potřebují někoho, kdo v tom umí chodit. Tím je Paul, bývalý trestanec, který chce ve jménu Ježíše konat jen dobro, jen je problém, že v něm docela snadno bouchnou saze a navíc celkem rád šňupe.

Postavy jsou neskutečně blbé a mě by zajímalo, jestli až takhle blbé byly i ve skutečnosti. Michael Bay si příliš nelámal hlavu s tím, jestli budou herečtí představitelé podobní, protože proč také, že? Když budou vedle sebe Wahlberg a Johnson, tak to bude vypadat naprosto skvěle, ne? A o to jde! Michael Bay nenatáčí filmy proto, že jsou dobré, ale natáčí je proto, že může masturbovat nad tím, co ho baví a co vypadá strašně cool. Chce mít filmy, které jsou vymazlené, ale ne ve smyslu dobrého řemesla, ale ve smyslu steroidové krásy. S filmem "Pot a krev" je to podobné jako s postavou Adriana. Je to celkem svalovec... No, dobře, rock to rozhodně není, ale jde mi o metaforu. Je to borec, co do sebe cpe steroidy, aby vypadal dobře a mohl dát každému nakládačku, ale v konečném důsledku zase takový borec není a navíc mu všechny ty steroidy způsobují impotenci. A takový je i film. Skvěle nablýskaný, ale upocený a nakonec i impotentní, za což mohou debilní postavy a roztahaný děj. Ano, dá se to snést, ale velký zážitek z toho člověk nemá. Ono je to nakonec vlastně prázdné a na Baye tu v podstatě není žádná akce. Hlavně, že všechny postavy jsou kreténi. -je však fakt, že Wahlberg se hodně snaží a toho debila mu snad i uvěříte.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět naprosté blbce v akci.
Hodnocení: 40 % za to, že na Baye to není špatné

Žádné komentáře:

Okomentovat