neděle 1. září 2013

Poslední Mohykán (1992) - 85 %

File:Mohicansposter.jpg
Poslední Mohykán (The Last of the Mohicans, 1992)

Michael Mann je režisérem, který má na svědomí celkem uznávané filmy jako "Insider: Muž, který věděl příliš mnoho", "Collateral", "Nelítostný souboj" nebo "Miami Vice". Ve všech případech se jedná o filmy, které mají dobré scénáře a samozřejmě také dobré obsazení. Všechny je spojuje ale také něco jiného. Kromě toho, že Mann se celkem vyžívá v akčních scénách, dbá i na to, jak snímek vypadá. Výprava pro něj není jen doplněk, ale důležitá součást každého snímku. A právě ve filmu "Poslední Mohykán" tohle dokázal s velkým přehledem.

Pro "Posledního Mohykána" neměl tak skvělé herce jako pro ostatní filmy, ale samozřejmě pro hlavní roli získal jednoho z nejlepších. I tentokrát se podařilo Danielu Day-Lewisovi zastínit většinu svých hereckých kolegů, i když je pravdou, že ti indiánští mu skvěle sekundují a jejich význam pro film je místy důležitější. Ve finále je to patrné na první pohled. Daniel Day-Lewis však ukazuje, jak moc je univerzálním herec, a zvládá zde i akční scény, které jsou místy celkem dost brutální, až jsem si říkal, že tohle jsou efekty a triky, které v moderních filmech docela chybí. A herci se jich nebáli ani Mann a bylo to dobře, protože film tak vyznívá ještě silněji, dojem z něj je ještě bezprostřednější a drsnější.

Ke snímku "Poslední Mohykán" jsem se dostal až díky komiksové adaptaci, kdy jsem si říkal, že už je možná na čase se na tohle dílo podívat. Je to jeden z těch filmů, co o nich roky víte, ale skoro záměrně se jim vyhýbáte, i když o jejich kvalitách moc nepochybujete. Nakonec jsem rád, že jsem se k tomu dostal, protože snímek na mě skutečně udělal dojem. Ani ne tak kvůli příběhu, který se stejně celkem odlišuje od původní verze, nebo alespoň od komiksové adaptace, kterou jsem četl, ale to nic nemění na tom, že zde nějaké poselství je, a to i v oblasti rasismu a přístupu k jiným lidem. Oproti románu jsou tu jiné postavy, případně mají jiné úkoly, finální vyznění je také trochu odlišné, ale to vlastně tolik nevadí, protože základní témata zůstávají zachována. A stejně jako u komiksu se nemohu rozhodnout, které jeto hlavní. Rasismus, láska, nenávist... Je toho víc.

Dohromady však snímek vytváří skvělý celek, který funguje hlavně na základě propracovaných záběrů, které jsou nádherně propojeny s děním na plátně, hereckými výkony a hlavně hudbou. Ta je naprosto neskutečná. Úžasná kombinace různých motivů. Věděl jsem, že ten soundtrack je dobrý, už jsem ho slyšel, ale když ho dáte do jednotlivých scén, všechno najednou získává naprosto nový význam. Randy Edelman a Trevor Jones odvedli naprosto skvělou práci a já jsem po dlouhé době v mnoha scénách více vnímal ten nádherný hudební podkres, který na sebe sem tam strhává pozornost, ale neměl jsem pocit, že to je v neprospěch snímku, ale naopak. Díky zpomalovaným záběrům, velkolepým scénám, "Poslední Mohykán" nabývá na grádech a získává naprosto nový level při sledování. Krásná kombinace všech uměleckých řemesel, která se na filmu podílejí.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete jednou fandit indiánům a ne přistěhovalcům.
Hodnocení: 85 % za nádhernou výpravu a neskutečný soundtrack


Žádné komentáře:

Okomentovat