neděle 15. září 2013

Millerovi na tripu (2013) - 60 %

File:We're-The-Millers-Poster.jpg
Millerovi na tripu (We're the Millers, 2013)

Vzhledem k tomu, že jsem snímek "Millerovi na tripu" viděl ve velmi krátké době spolu se snímkem "Z cizího krev neteče", je jasné, že "Millerovi na tripu" - i přes svůj otřesný český název - budou v tomto pomyslném klání vítězi na plné čáře. A to i přesto, že se mi film zase tak moc nelíbil. Proč? Tak těch důvodů je hned několik.

Tak v první řadě ten příběh... Není to až tak špatné, nápad zde je, vypadá to i na celkem nekonvenční komedii, ale přesto si film neodpustí nějaké ty pády na hubu. Jason Sudeikis hraje dealera marihuany, který se díky jednomu pitomému hrdinskému činu dostane do pořádných problémů a od svého dodavatele dostane speciální úkol - dovést pořádný balík marihuany rovnou z Mexika. Je v průseru, to je mu jasné, protože se svým ksichtem je podezřelý na první pohled. Dostane ale geniální nápad. Pojede přes hranice jako otec šťastné rodiny. Nebylo by to špatné, kdyby nějakou rodinu měl.

Co není, může bát. V domě, kde žije, se mu pořád vnucuje kluk od sousedů, který se chce kamarádit. Je podle všeho malinko hloupý anebo jen zakřiknutý. Super, syna by měl, k tomu ještě matku. Tou by se mohla stát striptérka odvedle, do které je Sudeikisova postava tajně zamilovaná a s kterou se nesnese. Vzhledem k tomu, že striptérku si zahrála Jennifer Aniston, bude se na co koukat. A opravdu, tohle je obrovská deviza filmu. Aniston se zde nesvleče, neuvidíte úplnou nahotu, ale proč také? Její striptýz je vrcholem filmu (pro pánské publikum) a ona je v té roli skvělá. Je sexy, stejně jako umí být mateřská, a je sem tam i uvěřitelná, což se o většině jejích rolí říct nedá.

No, ještě nesmím zapomenout dcerku v podání Emmy Roberts, které blond přeliv sluší, stejně jako protivná teenagerská role. Tak a rodinka by byla kompletní, může se jet do Mexika pro pořádný balík marihuany. To by bylo sice hezké, ale ono se to všechno začíná komplikovat. Hned několikrát se mi však stalo, že jsem měl pocit, že scénáristé se chtěli z dané scény vyvléknout a namísto toho, aby přišlo nějaké vyvrcholení, rozuzlení, zlom, tak se finále zajímavé scény odehraje jen v rychlosti, bez vyústění a rychle se pokračuje dál v cestě. Nejlepším, momentem, alespoň pro mě, se pak - kromě striptýzu - stává scéna s rodinou, v jejíž společnosti musejí Millerovi na nějakou dobu najít nedobrovolné útočiště. Vtipy pak nejsou nijak nabušené, abych se smál nahlas, což jsem si všiml i u zbytku kina, které bylo, pravda, téměř prázdné. Ve srovnání s "Machry 2" celkem zajímavé. Závěr je pak celkem předvídatelný, stejně jako průběh, kde jsou zlomy na místech, které očekáváte a v podobě, v jaké je očekáváte.

Ed Helms, podobně jako Steve Carell, by neměl za žádnou cenu přehrávat, protože pak vypadá jako debil. Jeho role je jednou z nejprotivnějších a konkurovat mu může snad jedině Melissa McCarthy se svojí zlodějkou identit. Co tedy říct závěrem? Ale jo, nakonec vlastně celkem dobrá komedie, protože člověk by měl srovnávat s tím, co z USA jinak přichází. A jinak je to celkem děs a hrůza. "Millerovi" tak vynikají, jen ne zase o tolik. Já jsem čekal trochu lepší zábavu, lepší scénář, prostě něco navíc, co by ospravedlňovalo tak vysoká hodnocení. Je však pravdou, že co se týká castingu, tak pro jednou u toho Američané přemýšleli a titulní rodinka má neskutečnou chemii.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete nepoříliš zábavnou komedii.
Hodnocení: 50% za průměr, kde nemůžete čekat opravdu vtipné vtipy, jen celkem fungující chemii herců


Žádné komentáře:

Okomentovat