neděle 23. února 2014

Rabbits, Lovci pokladů, Babička, Denní hlídka, Zběsilost v srdci


Rabbits (2002) - 50 %
Rok 2002 byl pro Davida Lynche poměrně plodným rokem, bohužel se zaměřil hlavně na krátké filmy a na experimenty. I tentokrát je to experiment. Herci na jevišti v divadle, nebo při natáčení sitcomu, mají hlavy králíků a předvádějí něco neviditelnému publiku, které se směje v momentech, kdy to nečekáte, tleskají, když to nečekáte. V tomhle směru už se jedná o absurditu, která má nějakou vypovídací schopnost, ne jako "DumbLand". Popravdě řešeno, tohle by se dalo zvládnout i během 10 minut či méně, nemuselo se k tomu použít celých 50 minut.

Lovci pokladů (National Treasure, 2004) - 65 %
Nenáročná zábava, která je v podstatě bez násilí, respektive bez krve a bez umírání, což se mi docela zamlouvá. Je to v tomhle směru docela zajímavá. Vzhledem k tomu, že mám rád různá tajemství a právě princip hledačů pokladů, tohle mi docela sedí, i když oslava Ameriky je tu v podstatě na každém kroku. Tohle se dá ale pustit v podstatě kdykoli a většinou neurazí.

Babička (The Grandmother, 1970) - 60 %
"Babička" je lynchovský film, který opět prezentuje propojení různých forem, stejně jako se snaží ukázat, že v některých případech prostě není důležité to, co má být vyprávěno, ale to, co při sledování jednotlivých scén vidíme. Film o vykořenění dětí, o tom, že jejich útěk do fantazie je někdy silnější, než vztah ke skutečnosti. Lynch opět nešetří diváka a jde do něj vším, čím chce. Jestli to divák přijme, to už je pouze na něm samotném. Já jsem si zde zajímavé momenty našel. Hlavně "příchod" babičky je lynchovsky temný a skoro až nelidský.

Denní hlídka (Dnevnoy dozor, 2006) - 65 %
Bekmambetov se prostě vyžívá v akčních scénách a chce je podat takovým způsobem, aby to bylo co nejefektnější, co nejvíce zajímavé pro diváka. Docela se mu to daří. V jeho podání je to místy skutečně ten správný adrenalin, ale nemůžu si pomoct, "Denní hlídka" mě nezaujala příběhem. Kdybych ji viděl v roce, kdy vznikla, možná by to bylo jiné. Takhle je to ale pořád efektní nadprůměr, což je vše.

Zběsilost v srdci (Wild at Heart, 1990) - 80 %
Neskutečně syrový film, který graduje až do okamžiku bankovní loupeže, kdy vás Lynch zvládne odrovnat jednou scénou. Jestli jste si mysleli, že to bylo do té doby drsné, tak v tu chvíli jste šokováni. On dokáže neskutečně vystavět film, zvolit si ty správné herce, a to pro všechny role, a režíruje je dokonalém duchu. Ne, není to normální film, tohle je pořád Lynch, ale jeho podobenství s "Čarodějem ze země Oz" je výborné. Nečetl jsem předlohu, ale jsem přesvědčen o tom, že scénář se od ní hodně liší. A pokud ne, tak existují dva Lynchové. Originální romance.

Žádné komentáře:

Okomentovat