pátek 4. dubna 2014

Tajnosti, Princ z Persie: Písky času, The Seafarers, Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, A-Team


Tajnosti (2007) - 50 %
Hezké, české, no a to je tak všechno. Žena v krizi středních let, stejně tak i chlap, ale na toho je zaměřeno méně. Klasické lidské radosti a strasti, které nejsou ničím gradované. Je to pěkné, ale u toho to prostě zůstává.

Princ z Persie: Písky času (Prince of Persia: The Sands of Time, 2010) - 70 %
Gemma Arterton je typ, který dokáže rozzářit každý film, ale v tomhle případě mě přece jen dostala nostalgie po staré DOSové hře, kterou jsem hrál na počítači, který je dnes maximálně v muzeu. Jasně, tohle má přece jen blíž k novějším hrám "Prince of Persia", ale já tam cítil i závan té staré klasiky. Akční zábava, nic jiného, ale zabavila.

The Seafarers (1953) - 40 %
Snímek je opět nejvíce zajímavý tím, že je to snímek Stanleyho Kubricka, který byl navíc dlouhou dobu ztracený. Nadále se jedná o dokumentární film, ale již poslední. Tento je jako první v barvě, což nebyla podmínka dalších Kubrickových filmů, jejichž autor se zamiloval i do černobílé. Snímek je zaměřen na námořníky, na to, jak se na sebe musí spolehnout, jak je jejich život náročný, ale zároveň do určité míry krásný. Opět hodnota spíše historická, kdy Kubrick celkem zajímavě zkoušel, jak scénou udělat ten správný dojem, vyvolat ty správné emoce. Je to moc televizní, moc přehnané, ale ve své době to mohlo fungovat.

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, 2007) - 40 %
Umělecký western je samo o sobě spojení, které bych považoval za oxymóron, než za cokoli jiného. No, nijak mi to tenhle film nevyvrátil. Srovnání s Terrencem Malickem je celkem na místě, protože tempo je podobné. Ano, strašně moc se skrývá pod povrchem, určitě je to skvost, jak říkají někteří, já jen mám pocit, že autoři chtěli udělat z westernu něco, čím není, a tak vůbec nenatočili western, ale umělecký životopis s podtextem. Mluvit o napětí se tady prostě nedá. Dominikův pohled na svět nechápu a ostatně ani nemám chuť pochopit. Docela bych věřil tomu, že původní román bude zajímavější čtení.

A-Team (The A-Team, 2010) - 75 %
Seriál jsem ve své době naprosto zbožňoval, protože ti chlápci byli skvělý borci a Mr. T prostě největší. Jsem rád, že se tvůrci vrací k těmhle parádním seriálům a pořád marně doufám, že se Richard Dean Anderson třeba někdy vrátí jako MacGyver, ale ne jen v krátké reklamě. Čtveřice A-Team se vrátila znovu jako naprosto parádní frajeři a je radost se na ně dívat. hlavně s tímhle obsazením. Film prezentuje podobný příběh jako "Parchanti", ale tahle čtveřice je prostě víc cool. Je jim nakopáno, ale oni se zvednou a jdou dál. Když vám parta sedne, tohle schéma se neomrzí.

Žádné komentáře:

Okomentovat