pondělí 14. dubna 2014

Poslední skotský král, Transformers 3, Captain America: Návrat prvního Avengera, Kronika mutantů, Devítky


Poslední skotský král (The Last King od Scotland, 2006) - 65 %
Čekal jsem, že půjde hlavně o výkon Foresta Whitakera, což je také do jisté míry pravda, ale snímek má příběh, jenž mě celkem překvapil. Nic jsem od něj nečekal, ale ono to není až tak špatné. Minimálně ze začátku. Vypadá to, že se tu rozehraje několik zajímavých příběhů, ale nakonec se pozornost, téměř až slepě, soustředí jen na šíleného diktátora ve výborném Whitakerově podání. Je to škoda, příběhově to je nevyužitá příležitost. Překvapivě film ani není tak drsný, jak jsem čekal. Anebo jsem opravdu tak otupělý?

Transformers 3 (Transformers: Dark of the Moon, 2011) - 35 %
Co si budu lhát sám sobě, ten film v kině vypadal prostě dobře, když jsem šel na jeho promítání. Sám bych asi nešel, ale když už se sám brácha nabídl, že by tenkrát na něco chtěl, nemohl jsem odmítnout. Efektní to je, a strašně, jenže příběh je prostě stupidita a nemůžu se zbavit dojmu, že Bay nečte scénář, ale jen se dívá na nákresy, kterému někdo poskytne. Pak mu stačí údaj, že tam bude minimálně 50 % akčních scén a jde rovnou natáčet.

Captain America: Návrat prvního Avengera (Captain America: The Winter Soldier, 2014) - 80 %
V první řadě bych chtěl poděkovat ČSFD, že umožnila projekci zdarma i pro fanoušky v Českých Budějovicích. Na tenhle film jsem se nijak moc netěšil, i když komiksové adaptace pořád sleduji a hodlám je vidět. Druhý film s Captainem Americou, který má mimochodem příšerný český název - proč neponechat "Zimního vojáka", když komiks vyšel i česky? - mě nijak zásadně nepřekvapil, pouze v tom, že je to dobrá zábava. Jedná se o poměrně přímočarý snímek, kde všechny zásadní zvraty tušíte, ale tohle je prostě spektákl. A jako takový se povedl. Jsou zde vaše oblíbené postavy, je zde napětí, nehorázná akce a nakonec i bonusy, které si užijí hlavně fanoušci. Ti se poznají, protože čekají až na úplný konec titulků. Překvapivě jich nebylo tolik. Holt film zdarma přiláká kohokoli. "Captain America: Návrat prvního Avengera" je přesně takový, jakého ho chcete - zábavný, většinou nenudí a je epický.

Kronika mutantů (Mutant Chronicles, 2008) - 25 %
Kdyby se v tom snímku tolik nemluvilo ve voiceoveru a ještě o něco více se přidalo akce, která by nevypadala jako z malé místnosti, asi by to bylo alespoň o trochu lepší, nápaditější, zábavnější. Film se chce tvářit strašně epicky, ale stejně jde jen o to, že se zde bojuje s mutanty, kteří nevypadají špatně, ale ani nejsou moc nápadití. Čekal jsem asi malinko nápaditější příběh, ale ten se nedostavil. Dění je velmi průhledné.

Devítky (The Nines, 2007) - 60 %
Celý film má docela zajímavý nápad, který se v některých chvílích mění do docela lynchovského stylu, jenže jak se ukazuje, tohle není tak neproniknutelný snímek. Naopak, i když Ryan Reynolds může být postavou spíše odpuzující, někomu vadí z principu, mně opět dokazuje, že když chce a má dobrého režiséra, dokáže zahrát zajímavě. To se potvrdilo i ve snímku "Devítky", který mě pro svou zajímavou atmosféru, napětí a přesto určité lidské pojetí mě celkem zaujalo. Není to velký film, není to film, který ovlivnil můj život, ale díval jsem se na něj minimálně se zaujetím.

Žádné komentáře:

Okomentovat