středa 2. dubna 2014

Inland Empire, Machři, Flying Padre, The 3 Rs, Divoké vlny


Inland Empire (Inland Empire, 2006) - 30 %
Sledovat postupně filmy Davida Lynche je peklo. Když jsem si po nějaké době zase pustil "Inland Empire" a sledoval obraz tou hnusnou digitální kamerou, říkal jsem si, že prostě nerozumím tomu, co je na tomhle filmu tak obdivováno. Atmosféra? Super, ale jeho předchozí filmy mají mnohem lepší. Herecké výkony? Tak s těmi se tak nějak počítá. Absence děje a jeho tříštění na scény, které zdánlivě a nakonec i skutečně nemají souvislost? Ale no tak, vždyť je to Lynchova obchodní značka. Obrácení do nitra? Tak v tom případě je název až samoúčelný. Bohužel mi z toho všeho vychází skutečnost, že Lynch opojen svým egem a svým jedinečným pohledem na svět vytvořil něco, čemu už ani nemá smysl porozumět. Miluji jeho filmy, ale ne ty, co natočil v novém tisíciletí. Co na filmu oceňuji, to je hra se zvukem, která je prostě parádní, ale to je doména každého Lynchova filmu.

Machři (Grown Ups, 2010) - 75 %
Dvojka mě rozhodně dostala víc, ale už v tomhle prvním dílu jsem měl pocit, že i když jsem tyhle postavy nikdy neviděl, stejně je znám, a tak pro mě není těžké se s nimi a jim smát. Je to prostě tím, že tihle herci spolu hrají poměrně často, a tak si na ně zvyknete. Miluji Sandlerův humor a ty jeho závěrečné morality snadno kousnu. Jen tak dál.

Flying Padre (Flying Padre: An RKO-Pathe Screenliner, 1951) - 40 %
Tak co si budeme povídat. Kdyby tohle nenatočil Stanley Kubrick, zapadne to v televizních archivech. Jsou zde záběry, které pak sám rád používal (například letecké), ale tohle je jednoduše televizní dokument o létajícím knězi, který přináší spásu a pomoc tam, kam by se jinak nedostaly. Informačně spíš taková kuriozita, filmařsky celkem obyčejné.

The 3 Rs (2011) - 50 %
Ale jo, tohle má docela ujetou myšlenku, která vás navíc neotravuje tak dlouho. Jen minuta filmu, která je upoutávkou na vídeňský filmový festival. Proč ne? Je to ujeté, je to nesmyslné, je to Lynch. Nehledám v tom něco víc. Ta minuta mě ale nezabila. "Inland Empire" to zvládlo sto osmdesátkrát lépe.

Divoké vlny (Surf's Up, 2007) - 75 %
Mám pocit, že poslední dobou mě dojme snad všechno... Ale je fakt, že u tohohle animáku se tvůrci docela snažili. Kromě toho, že se jim podařilo vytvořit celkem zajímavý příběh - nijak originální, ale zajímavý ano - dokázali také použít trochu jiný styl. Většina filmu je natáčena jako dokument a ono to vypadá dobře. Sem tam na to zapomenete, ale ono se vám to pak připomene a je to v pořádku. Funguje to, stejně jako emoce ve filmu.

Žádné komentáře:

Okomentovat