středa 23. dubna 2014

2001: Vesmírná odysea, Můj soused zabiják, Můj soused zabiják 2, Blood Type: Unknown, Burton and Taylor


2001: Vesmírná odysea (2001: A Space Odyssey, 1968) - 80 %
Tohle je strašný film. Nemyslím, co se kvalit týká, ale já s ním mám prostě pořád problém. Zbožňuji Kubrickovy filmy, ale "2001: Vesmírná odysea" je jeden jediný, který mi prostě nikdy nesednul. Viděl jsem ho už potřetí a pořád se na něj nemůžu naladit. Vizuálně je tohle dokonalé dílo, ještě když si uvědomíte dobu vzniku. Jsou tady triky, které by v současné době nevypadaly o nic lépe ani digitální technologií. Neskutečné. Jenže je zde styl vyprávění, který mi prostě nesedí. Pokaždé mám pocit, že u filmu sedím minimálně čtyři hodiny, a to ještě ani neuběhly dvě. Jsou zde scény, které jsou naprosto úchvatné, ale jako celek se to ke mně nedostalo. Je to snímek, který musíte vidět několikrát, abyste si uvědomily, jak jsou jednotlivé scény geniální a jak novátorská je jejich provázanost, ale pořád to nic nemění na tom, že celek prostě nefunguje. Nechce se dostat k divákovi a jako kdyby se divák nemohl dostat k němu. Za jednotlivosti 100 %, ale za celek musím dát méně, protože když jsem nedokázal film kousnout ani potřetí, už to prostě nepůjde. Vizuálně je to však něco naprosto neskutečné a dojmy lze přirovnat tak jedině ke "Gravitaci", i když "2001: Vesmírná odysea" má přece jen mnohem komplexnější pojetí a vizuální variabilita je zde úchvatná.

Můj soused zabiják (The Whole Nine Yards, 2000) - 65 %
Když jsem tuhle komedii viděl poprvé, byl jsem určitě víc nadšený, ale nic to nemění na tom, že jsem se bavil i tentokrát. Jsou zde scény, které jsou prostě skvělé, a pamatuji si je celou dobu, jsou de místa, která jsou hluchá. Zápletka je trochu suchá, ale ona komedie s poměrně drsnou mafiánskou přestřelkou funguje pořád.

Můj soused zabiják 2 (The Whole Ten Yards, 2004) - 35 %
První film měl nápad, bylo to zábavné, bylo to zajímavé, nové. Dvojka prostě jen hrála na to, že jednička docela uspěla a že to samé, se stejnými postavami, bude i podruhé tak samý úspěch. Ten se nakonec nekonal a díky bohu za to. Dvakrát v tomhle případě určitě stačilo, i když zde jsou momenty, kterým se dá zasmát.

Blood Type: Unknown (2013) - 60 %
No jo no, líbilo se mi to. Jako romance je to celkem přiblblé, ale ve spojení s fantastickým prvkem to funguje docela příjemně. Hlavně se mi to trefilo do vkusu, protože podobné příběhy mě prostě poslední dobou zajímají. Je to natočené místy až neskutečně naivně a na tu romantickou dvojici se sem tam opravdu nedá dívat, ale jako povídka nebo novela by to vyznělo skvěle.

Burton and Taylor (2013) - 70 %
To, že je Helena Bonham Carter dobrá herečka, to už vím po "Králově řeči". Ale že Dominic West předvede tak zajímavé představení a vtělí se do jednoho z největší herců celé filmové éry, to už je přece jen něco jiného. Velmi mile mě tihle dva překvapili svým pojetím obou legendárních herců. Pokud se o Burtonovi a Taylor chcete něco dovědět, myslím, že snímek je dobrou cestou. Není to moc kontroverzní, ale film se nesnaží být ani moc citlivý. Je takový televizně vyvážený. Stojí za to zhlédnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat