pondělí 7. dubna 2014

Darjeeling s ručením omezeným, Paul, Den, kdy se zastavila Země, Zabíjení, Zakázané království


Darjeeling s ručením omezeným (The Darjeeling Limited, 2007) - 50 %
Ne, že bych neměl filmy Wese Andersona rád, spíš naopak, jsou zajímavé svou poetikou, která je většinou krásná, ale "Darjeeling" mi prostě nesednul. Myslím, že Indie se dala využít mnohem lépe, ale to se bohužel nestalo. Takhle je to spíš trochu podivná komedie, než aby to byl film, který dokáže diváka uhranout, jako se to povedlo jiným Andersonovým filmům.

Paul (Paul, 2011) - 80 %
Výborná komedie s jedním mimozemšťanem, která ukazuje, že duo Pegg/Frost může fungovat i bez režisérské taktovky Edgara Wrighta. Navíc i skvělá příležitost pro Setha Rogena, který zde předvádí své nejlepší herectví, tedy hlasové. Pro nerdy je to skoro povinnost, snad i proto se mi to tolik líbilo.

Den, kdy se zastavila Země (The Day the Earth Stood Still, 2008) - 40 %
Takhle to dopadá, když se současný autor ujme remaku filmu z roku 1951, který navíc natočil Robert Wise, což je přece jen trochu jiná liga. Scott Derrickson má na svém kontě dva výborné horory, ale tohle je klasické hollywoodské rádoby áčkové béčko, kde se až moc hraje na patos a emoce, které jsou tolikrát viděné, že je jen ignorujete, než abyste jimi byli ovlivněni. V 50. letech tohle bylo téma, které letělo, v novém tisíciletí už nikoli. Navíc tu měl Spielberg "Válku světů", která ještě měla aspoň akční smysl.

Zabíjení (The Killing, 1956) - 80 %
Nemůžu si pomoct, ale když si pustím něco od Kubricka, tak na takový film koukám bez toho, abych se pohnul, chci vědět, co bude v další scéně. Tady už je neskutečně vidět, jak moc si dokázal ohlídat herecké výkony a jak se ujistil, že všichni budou dělat přesně to, co chce. Neustále pokračuje ve velmi nahuštěných detailních záběrech obličejů a každou scénu dokáže správně vygradovat, včetně scény při dostihových závodech, kterou by většina tvůrců vzala rutinně. Docela se mi líbí, že Kubrick nadále používá voiceover vypravěče. V násilných scénách jsou vidět slabiny, ale i to se postupně zdokonalilo, jak může dosvědčit "Mechanický pomeranč". Tohle "Zabíjení" je opravdu zabíjení.

Zakázané království (The Forbidden Kingdom, 2008) - 60 %
Aby se mohlo jednat o něco skutečně speciálního, to by to nesmělo od začátku být až tak klišovité. Jenže legendu o Opičím králi mám prostě rád, ať už je podávána v jakékoli verzi. Příběh je celkem přímočarý, ale souboje jsou parádní, což je dáno čínskou koprodukcí. Hodně se mi zamlouvali exteriéry, které jsou chvílemi prostě nádherné. Jinak si asi tenhle film ale nebudu moc dlouho pamatovat. Takový "Karate Kid" laděný do fantasy pohádky.

Žádné komentáře:

Okomentovat