pátek 25. dubna 2014

Sviňák, Taková normální rodinka, Hellboy 2: Zlatá armáda, Flowers in the Attic, Ptačí úlet


Sviňák (Filth, 2013) - 55 %
Kdyby Irvine Welsh napsal knihu stejného jména před rokem 1992, asi bych mu i zatleskal, ale při sledování snímku "Sviňák" jsem měl akorát pocit, že se jedná jenom o variaci na snímek "Poručík" z roku 1992, kde také šlo o stejně šmejdského policistu, který byl skvěle zahrán Harveyem Keitelem. O nic hůře se to pak povedlo v remaku "Špatnej polda" s Nicolasem Cagem z roku 2009. "Sviňák" je tak ve skutečnosti jen britskou variací na stejné téma, která je bohužel místy až moc stejná, ač je James McAvoy hodně uvěřitelný. Musím ale pochválit naprosto skvělý výběr písní do soundtracku. Snímek má zajímavou gradaci, pokud se týká toho, co hlavní postava vnímá, ale myslím, že to mohlo zajít ještě kus dál. V tomhle směru to není až tak výjimečné, prostě jen dobře gradované.

Taková normální česká komedie, která rozhodně nenavazuje na tradici seriálu, ale aspoň se snaží neurazit celkem normálním humorem. Není z toho nakonec nic speciálního, ale na podívání s rodinou je to celkem fajn. No, a to je tak všechno.

Hellboy 2: Zlatá armáda (Hellboy II: The Golden Army, 2008) - 55 %
Poprvé, když jsem film viděl v kině, byl jsem z něj nadšený. Hlavně proto, že mám rád Perlmanovo pojetí Hellboye. Jenže podruhé už ty chyby vyvstávají až moc na povrch. Scenáristicky se jedná o film neskutečně obyčejný, o film, který je od začátku jasně daný, pravidla jsou hned řečena a vy si uvědomíte, co musí být využito, jak se bude postupovat. Je to vizuálně krásné, ale obsahově vyprázdněné, podobně jako Del Torův "Pacific Rim". Zachraňuje to svět a postavy, i když elfové mi k Hellboyovi stejně moc nejsou.

Flowers in the Attic (2014) - 40 %
Námět tohoto příběhu se mi líbí, ale castingově je to tak špatně obsazené, myslím v roli dětí, že jsem měl problém se s nimi ztotožnit a vlastně se mi to ani nepodařilo. Ellen Burstyn předvádí jedno ze svých klasicky dobrých vystoupení, ale samotná její postava není až tak skvělá. Děti vypadají moc dobře a moc hrdinsky na to, aby se nechaly jen tak mlátit a trpěli, hlavně ti starší by měli být trochu víc uťáplejší. Dokonalost toho, jak mají upravené vlasy a kolik mejkapu nosí, jen podtrhává neschopnost vytvoření té správné atmosféry. Škoda, ten námět je hodně zajímavý a hodně kontroverzní. Budu se muset podívat na snímek z roku 1987, jehož je tento remakem. Oba filmy, původní i tento televizní vyházejí z knihy Virginie C. Andrews. Snímek bude pokračovat ve filmu "Petals on the Wind".

Ptačí úlet (Free Birds, 2013) - 50 %
Ten nápad není úplně špatný, respektive alespoň zde nějaký je, ale stejně už tak nějak od začátku tušíte, jak to vlastně sele nejen dopadne, ale tak trochu i to, jak to bude probíhat. Jsou tady emoce, je tady nějaký ten vtip, ale stejně se neubráníte dojmu, že už jste to viděli i jinde. Vtípky jsou takové obyčejné, stejně tak ty emotivní scény. Prostě průměrný film, který překvapivě ani tak neohromí svou animací.

Žádné komentáře:

Okomentovat