neděle 16. srpna 2015

Spojení Shaolinů, Táta šampión, Dohola, Hercule Poirot: Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota, Shinjuku kuroshakai: Chaina mafia sensô


Spojení Shaolinů (Da zui xia, 1966) - 80 %
To, čím Ang Lee exceloval s filmem "Tygrem a drak", nebylo něco naprosto nového, ale jen znovuobjevení a dotažení do vizuální dokonalosti toho, s čím přišel již v 60. letech King Hu. Výborná akční podívaná, která má překvapivě skvělé momenty a souboje, které jsou i na svou dobu velmi dobré. Pro milovníky akčních filmů krásná ukázka toho, že to šlo i před 50 lety.

Táta šampión (World's Greatest Dad, 2009) - 70 %
Není to až tak zvláštní film, jak by se mohlo zdát, ale rozhodně se zde řeší témata, která nejsou až tak tradiční. To celé je pak podáno způsobem, kdy se skutečně jedná o něco, co je na pomezí komedie a tragédie, přičemž komediální pojetí a odlehčení nakonec převládá. Jednoznačně zajímavý film, který stojí za zhlédnutí.

Dohola (Blow Dry, 2001) - 70 %
Není to skvělá komedie. Jsou zde momenty, kdy jsem si říkal, že je to až zbytečně vykonstruované tak, aby zde za každou cenu byly emoce. Pak jsou zde ale momenty, které jsme si s přítelkyní prostě užili a bavili jsme se. Finále je jedním z nich. To se prostě povedlo a vizuálně je výtvor opravdu nádherný. Mimochodem, Josh Hartnett má opravdu strašný anglický přízvuk.

Hercule Poirot: Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (Agatha Christie's Poirot: The Labours of Hercules, 2013) - 90 %
Tady mi strašně učarovalo prostředí, které bylo prostě krásné. Nádherné Švýcarské Alpy, vrcholky, které jsou celoročně zasněžené a navíc minimum lidí. Takhle si představuji ideální dovolenou. A do toho je ještě dán příběh, který rozhodně není špatný, naopak je velmi dobrý a má překvapivé rozuzlení. Jako vždy. I když to není poslední díl Poirota, byl to poslední ke zhlédnutí, který jsem viděl. A tak na mě padla určitá nostalgie.

Klasicky drsný Takashi Miike, který je v tomhle případě ještě takový temný a špinavý. Je vidět, že si svou formu a hyperstylizaci ještě hledal, ale už byl na dobré cestě. Hlavně měl natočit drsný kriminální thriller, což se mu v konečném důsledku také podařilo, a to více než dobře. Některé scény s vámi pořádně hnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat