neděle 6. dubna 2014

Vrahův polibek, Nějak se to komplikuje, Než si pro nás přijde, X-Men, Nepohodlný


Vrahův polibek (Killer's Kiss, 1955) - 75 %
Hudební složka filmu rozhodně není jeho nejsilnější stránka, ale tohle už je něco, i díky hereckým výkonům, za co se Kubrick nemohl stydět. Není to snímek amatérský, je v něm poznat, že měl cit pro detail, což se projevuje již v úvodním boxerském souboji, jehož nasnímání si Kubrick již zkusil v reálu, když dělal dokument "Day of the Fight". Co se mu ale nesmírně povedlo, a to i z pozice scenáristy, to je vyprávění, které je vlastně flashbackové. Tohle je film, který vzdává vyprávění hold. Nadále je z filmu cítit určité formanství - takhle bych označil práci s amatérskými herci, respektive neherci - ale propracovaný příběh a jeho postupné podávání to překrývají, ku prospěchu je i práce s kamerou, kterou si vedl sám Stanley (například útoku na Alberta v uličce má nádherné zvýraznění postav). Stanley Kubrick je mistr režisér a již tímto prvním plně dochovaným filmem, který se sám nesnažil zničit, to dokázal. Film noir rozhodně nepatří k nejjednodušším.

Nějak se to komplikuje (It's Complicated, 2009) - 75 %
Tyhle komedie mi prostě sedí. Není to nic přehnaného, jsou tu vtipy, které jsou poměrně laskavé, má to příběh, i když někdy přece jen trochu ohraný, zajímavé postavy, kdy nejvíce mi zde seděl John Krasinski, který byl takový ten přicmrndávač vzadu, ale právě on mi v paměti utkvěl nejvíce, protože při jeho hláškách jsem se bavil.

Než si pro nás přijde (The Bucket List, 2007) - 75 %
Další z těch snímků, které jsou o stáří a je to podáno humornou cestou, i když samozřejmě pasážemi, které se snaží útočit na emoce. V některých případech možná až moc okatě, ale Morgan Freeman a Jack Nicholson jsou takové osobnosti, že i celkem klasické scény zvládnou se ctí. Jo, tohle je typ filmu, který můžu. Rozhodně neurazí, pokud tedy nemáte problém sledovat dva starší herce.

X-Men (X-Men, 2000) - 60 %
Nemůžu si pomoct, ale marně jsem hledal, co mě na filmu kdysi nadchlo. Jsou zde momenty, které jsou naprosto mimo logice a nefungují ani v komiksovém světě. Chápu, že se jedná o zásadní film z hlediska toho, že obnovil zájem o komiksové adaptace, ale nějak tomu chybí propracovanější zápletka. Zachraňují to jen skvělé postavy, které ale vytvořili už komiksoví autoři.

Nepohodlný (The Constant Gardener, 2005) - 60 %
Je to takový trochu noir film moderní doby. Muž je postaven do role, kdy chce vyřešit smrt své ženy, chce vědět, co se stalo. Prvotní idylka se mění na honbu za pravdou, která nemusí být zrovna laskavá. Film má zajímavé momenty, politika je do něj zahrnuta celkem snesitelně, ale nemůžu si pomoct, mě ten film prostě nebavil. Dlouhé a bez napětí.

Žádné komentáře:

Okomentovat