středa 9. dubna 2014

Skrytá identita, Crazy Heart, X-Men 2, Kauza CIA, X-Men: Poslední vzdor


Skrytá identita (The Departed, 2006) - 100 %
Ač se jedná o remake, Martin Scorsese přesvědčuje, že je jedním ze současných největších režisérů, kteří stále natáčejí. Pro mě se tímhle zařadil hned vedle Stanleyho Kubricka, tedy režiséra, kterého obdivuji nejvíce. "Skrytá identita" je skvěle natočený film, kde je vidět, jak se Scorsese snadno přizpůsobuje moderní filmařině, jak si hraje s kamerou, jak si hraje s každou scénou i příběhem. Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, ale také Mark Wahlberg odvádějí naprosto skvělé výkony a hlavně třetí jmenovaný mě překvapil, že pod dobrým vedením dokáže skutečně dobře zahrát. Úžasný film, kde jsem se ke konci doslova bavil finálním zabíjením.

Crazy Heart (Crazy Heart, 2009) - 95 %
Film o životě. Někdy prostě zažíváte pády, někdy si držku pořádně rozbijete, ale jsou tu okamžiky, které prostě stojí za to. Jeff Bridges podává jeden ze svých životních výkonů a nemůžu si pomoct, ale Maggie je pro mě jedna z nejoblíbenějších hereček, co znám. Pokaždé hraje tak, že mě to chytne za srdce. Nebo alespoň většinou.


X-Men 2 (X2, 2003) - 80 %
Ale jo, i po druhém - anebo po třetím? - promítání se mi tenhle film hodně zamlouvá. Rozhodně je to lepší než jednička, která byla taková nedotažená. Jsou zde pořád prvky v logice, které pro mě nefungují a které mi trochu vadí, ale příběh je silný, postavy jsou konečně pořádně ikonické a nechává se dost rozehráno, aby se to mohlo zničit třetím dílem. No, třeba ještě není všem dnům konec a čtvrtý díl ohromí.

Kauza CIA (The Good Shepherd, 2006) - 50 %
Robert De Niro si vytvořil takovou menší ságu, trochu po vzoru F. F. Coppoly, ale nedokázal už vytvořit tak zajímavé postavy, aby se s nimi dalo celý film sledovat bez toho, aby si to člověk užil. Musím se přiznat, že jsem délkou filmu trpěl a nebylo zde nic pořádného, co by mě skutečně ohromilo, co by mě přimělo, abych se se snímkem sžil.

X-Men: Poslední vzdor (X-Men: The Last Stand, 2006) - 45 %
Snímek, který mi celou trilogii celkem zprotivil. Tohle je film, který je dělaný pouze na efekt, bez jakéhokoli smyslu a bez jakékoli schopnosti využít nejen potenciál toho, co již bylo natočeno, potenciál postav, ale i příběhu. Emotivní scény zde naprosto nefungují, objevují se zde nové postavy, které jsou naprosto zbytečné. Velké zklamání.

Žádné komentáře:

Okomentovat