sobota 5. dubna 2014

Čistá práce, Opravdová kuráž, Fantastická čtyřka: Silver Surfer, Strach a touha, Bratři Bloomovi


Čistá práce (The Bank Job, 2008) - 60 %
Trochu jsem se bál, že to budou druzí "Dannyho parťáci", ale to se nakonec nekonalo. Díky bohu za to. Sice jde o loupež, ale hlavně o to, jaké má tahle loupež následky. Díky Stahamovi a různým intrikám má snímek docela spád a pořád se něco děje. Přesto jsem měl problém se do něj dostat. Asi je to i tím, že z těch filmů o vyloupení banky jsem nikdy nebyl tak vyjevený.

Opravdová kuráž (True Grit, 2010) - 95 %
Bratři Coenové dokazují, že western není mrtvý ani v novém tisíciletí, jen to chce ten správný přístup. No, očividně se zdá, že ten přístup je v remacích nebo v tom, že se bude vycházet ze starších děl. Jenže ono to funguje. "Django" je dalším důkazem. Jeff Bridges je v roli původně obsazené Johnem Waynem skvělý, ale pozornost na sebe strhává i tlustý Matt Damon, nejvíce pak Hailee Steinfeld. Jen víc podobných novodobých westernů.

Fantastická čtyřka: Silver Surfer (4: Rise of the Silver Surfer, 2007) - 40 %
Tohle je prostě klasický komiksový film v tom negativním smyslu. Sem tam nějaký vtip, nudné charaktery, které se vám snaží vnutit, do toho rádoby epická zápletka, která je ve skutečnosti ale velmi jednoduchá. Nečekejte nic a dostanete přesně tohle. Hollywoodská podívaná, která se snaží ohromit, ale vlastně moc nemá čím.

Strach a touha (Fear and Desire, 1953) - 60 %
Film dlouho ztracený, samotným Kubrickem označovaný za neplnohodnotné dílo. V roce 2010 se našla téměř kompletní kopie, která byla restaurována a kterou jsem měl to štěstí vidět. Film má svoje zajímavé prvky. Například zvuková stránka vás nenechá vydechnout a vy pořád máte pocit, že jste skutečně ve válce. Jenže herecké výkony jsou takové trochu umírněné, až příliš poklidné. Překvapilo mě pár celkem zábavných scén, které vycházejí z tíživé situace čtyř vojáků na nepřátelském území. Vzhledem k tomu, že předtím měl Kubrick na svědomí jen krátké dokumenty, je tohle skok kupředu. Ne tak velký, ale skok to je.

Bratři Bloomovi (The Bloom Brothers, 2008) - 60 %
Mám rád povedená absurdní dramata a tohle se ze začátku vyvíjelo jako jedno z takových divadelních dramat, ač ve filmovém a tím velkorysejším podání. Bohužel ve druhé polovině film ztrácí dech, protože se až moc snaží o příběh a o emoce. Přitom do té doby to bylo rozehráno velmi dobře. Najednou se vytratila i ta absurdita, což byla škoda.

Žádné komentáře:

Okomentovat