neděle 15. září 2013

Práskač (2013) - 50 %

File:Snitch Poster.jpg
Práskač (Snitch, 2013)

Dwayne Johnson umí hrát. Já mu vždycky věřil, že v sobě má něco víc. Nakonec v takovém "Pot a krev" si ze sebe uměl udělat srandu. "Práskač" je ale přesně ten film, kde mohl ukázat, že má schopnosti herecké a ne jen akční. Ukázal, že tomu tak skutečně je. Právě on a jeho výkon jsou nejsvětlejšími momenty tohoto filmu, který měl rozhodně větší ambice, než jaké nakonec prokázal. snímek, který by mohl jít na dno společnosti, ale rozhodl se ukázat jen jeden příběh. Jeden příběh, který zase tolik nevyniká.

Dwayne je otec od rodiny, který se snaží žít dobře. Jeho syn ale podobné potřeby nesdílí. Namísto toho se rozhodně trochu kšeftovat s drogami a hned se mu to nevyplatí. Hned je zatčen a vypadá to s ním hodně bledě. Jeho otec ví, že tohle mu naprosto zničí život. Ale je zde možnost. Právě on, nevinný člověk, se může dostat na kobylku drogovému gangu a svému synovi tak pomoct. Vzhledem k tomu, že nechce, aby si jeho syn skutečně zničil život, jde do toho. Chce dokázat, že svět je ještě pořád dobré místo pro život a že jeho synek si zaslouží druhou šanci.

Dobře, proč ne. Film se tak stal do jisté míry koncertem Dwayna Johsona a Jona Bernthala, který je známý hlavně ze seriálu "The Walking Dead", kde je však již jeho postava mrtvá. Společně se tyhle dva herci ve svých postavách dostávají na dno, mají se stát kriminálníky, aby všechno dobře dopadlo. Skoro se zdá, že film si bere příklad z britské školy, ze syrovosti Londýna a gangsterek, které se zde odehrávají. A bere si ten příklad dobře, jen tomu dává větší, veřejný rozměr, nezaměřuje se tolik na jedince, i když to by tady mělo platit v první řadě. A pořád je to americký akční film, takže to sem tam chce nějakou tu pořádnou akční scénu, nějaké to auto letící vzduchem. Bez toho by to prostě nešlo. Nejsou na to nějaké americké zákony?

I když zde hraje Susan Sarandon, je spíše do počtu, i když její postava je celkem zajímavá, nebo by zajímavá být mohla. Film má jednoznačně nezvládnutý scénář, kdy prostředí nebylo využito a ani zápletka. Rozuzlení je nereálné, prostě nevěřím tomu, že by se tohle opravdu stalo. Filmu by slušel přesně opačný závěr, ale nedá se nic dělat. Naděje umírá poslední a happy endy jsou pro americkou produkci téměř nezbytností, dalším dogmatem, které se porušuje jen málo. To opravdu lidé ještě tak moc chtějí happy endy i v takových filmech? Copak nemůžeme přijmout filmy, které končí blbě? V životě to taky končí blbě, proč se sem tam nepokusit o zaznamenání toho, jak blbě to může skončit? Takhle to pak skoro vypadá, že dealovat je v pohodě, když s tím ale hodně rychle přestanete, anebo máte namakaného otce, který kvůli vám chytne pár kulek a vlítne do vosího hnízda.

Mohl to být krásně depresivní film s Rockem v hlavní roli, který by mohl překvapit ještě víc. Takhle ale tenhle snímek prostě zapadne, nedá se nic dělat. Z Británie poslední dobou nepřicházejí zrovna velké pecky, ale ať se jedná o jakýkoli krimi film z okrajové čtvrti, vždycky je sociální postavení protagonistů znázorněno naprosto skvěle. V "Práskačovi" to prostě jenom ujde. Pořád je to celkem hollywoodské, pořád je v tom něco nablýskaného. Chybí tomu syrovost.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět Rocka hrát.
Hodnocení: 50 % za to, že tam alespoň nějaká snaha byla


Žádné komentáře:

Okomentovat