čtvrtek 22. února 2018

Srpnové velryby, Japonská mafie, This Is Your Death, Tobor the Great, Přátelé z onoho světa




Srpnové velryby (The Whales of August, 1987) - 80 %
Krásný film o stáří, kde se sešly herecké legendy Bette Davis, Lillian Gish a Vincent Price, kdy Bette má asi nejméně prostou a nejméně zajímavou roli, ale přitom je katalyzátorem dění. Snímek z pomalým tempem, které je ale nezbytné proto, aby to fungovalo. Docela bych rád v osmdesáti vypadal a hýbal se jako oni.

Japonská mafie (The Yakuza, 1974) - 70 %
Střet americké kultury s tou japonskou není jednoduchý, hlavně pro tradiční pojetí cti, které se uplatňovalo u samurajů a nyní přešlo v určité podobě i k mafii, ale snímku "Japonská mafie" se právě tohle střetnutí podařilo pojmout tak dobře, že ho budete hlavním postavám věřit. Robert Mitchum se pro roli dokonale hodil.

This Is Your Death (2017) - 60 %
Kdyby ten film tolik netlačil na pilu a kdyby byl trochu uvěřitelnější, tak by se to i dalo kousnout. Neříkám, že to je špatné, vlastně se mi to docela líbilo, ale chtělo by to, aby to poselství tak moc nekřičelo celou dobu. Herecky je to ale fajn a ty scény umírání jsou tu místy opravdu docela dobře natočené.

Tobor the Great (1954) - 50 %
Asi jsem zrovna potřeboval podobný film. Jasně, dávám jen průměrné hodnocení, ale ten robot si zaslouží alespoň těch 50 %. Většinu doby je to jinak klasická, skoro až divadelní konverzačka, která není nijak zajímavá, ale když dojde na finále, tak to celkem hezky naivně graduje, což se filmu musí nechat. Ta naivita je krásná.

Přátelé z onoho světa (Topper, 1937) - 60 %
Je docela zajímavé, že se mi tyhle staré duchařské filmy líbí hlavně proto, jaké jsou zde použity klasické triky, jako prolínání scén, levitace předmětů a podobně. I když je to staré osmdesát let, funguje to krásně. A ano, pak je zde i celkem dobrý příběh s velmi příjemnými herci, kdy Cary Grant je zde ještě za rebela.

Žádné komentáře:

Okomentovat