pátek 23. února 2018

Show Jerryho Seinfelda, Sůl nad zlato, Lotrando a Zubejda, Dařbuján a Pandrhola, Nejlepší přítel


Show Jerryho Seinfelda (Seinfeld, 1989-1998) - 85 %
Musím říct, že "Show Jerryho Seinfelda" je sitcom, který si mě musel získat. Po první sezóně jsem ho na dlouho odložil, ale když jsem mu po letech dal šanci a dostal se do dalších a dalších sezón, bylo vidět, jak se zlepšuje, jak je zábavnější, jak je lepší a lepší a jak si vás postavy více získávají. A konec byl skvěle zvládnutý bez zbytečných emocionálních výlevů.

Sůl nad zlato (Soľ nad zlato, 1982) - 50 %
Musím se přiznat, že tuhle pohádku jsem velmi dlouho míjel a ani nyní, když jsem ji konečně viděl, mi nepřirostla k srdci. Asi je to tím, že verze s Janem Werichem je mi tak blízká, navíc je humornější, že jsem si na ni tak zvykl, že tohle skoro až depresivní pojetí se mi tolik nelíbilo. I když díky tomu to do sebe něco má a pohádka je jiná.

Lotrando a Zubejda (1996) - 90 %
Když se vám i během roku stane, že si uvědomíte, jak si v duchu notujete písničky z téhle pohádky, asi to znamená, že se vám dostala hluboko pod kůži. Vůbec mi nevadí, jak je to krásně naivní, baví mě, jak je to krásné, svěrákovské, jaký je zde výborný humor a skvělé nápady, které prostě dovedou pohladit po duši.

Dařbuján a Pandrhola (1959) - 70 %
Klasická česká pohádka v tom smyslu, že se hraje na každé Vánoce, ale přitom se o klasickou pohádku vůbec nejedná. Spíš je to taková vesnická veselohra se silným morálním ponaučením a příběhem o tom, jak se někdo snaží překonat smrt. Ale ten film je natočen tak, že v tom není ani trochu patosu a ta moralita mi vůbec nevadí.

Nejlepší přítel (2017) - 40 %
Nové pohádky v sobě prostě nemají to správné kouzlo a je celkem jedno, jak známí nebo neznámí hezounci se v nich objeví. Princezny jsou nudné, jediní, kdo odvádí dobrou práci, jsou herečtí matadoři, kteří prostě nezklamou a to, co je potřeba, zvládnou tak nějak levou zadní. Jenže když neosloví příběh, je to jedno.

Žádné komentáře:

Okomentovat