středa 28. června 2017

Podivné vyšetřování, Invictus: Neporažený, Iracionální muž, Is That a Gun in Your Pocket?, Bude to nahlas!


Podivné vyšetřování (Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto, 1970) - 80 %
Italský film, který ve skutečně nepříjemném a depresivním světle ukazuje, co je to elitářství a jak je možné provést v podstatě cokoli a obejít se bez toho, že by byl člověk potrestán. Je celkem smutné, že snímek za chvíli bude padesátiletý, ale jeho podstata je nadále aktuální a nadále je možné jej vztáhnout na současný svět.

Invictus: Neporažený (Invictus, 2009) - 80 %
Clint Eastwood je pro mě jedním z nejzajímavějších režisérů a i snímek, který by mohl být hodně patetický a až kýčovitý, dokázal podat s nezbytnou dávkou patosu, ale přitom tak, že zde nejsou kýčovité a hloupé scény. Přitom tenhle příběh o sportu a politice zní tak nepravděpodobně... Ale funguje to a člověk tomu věří. O to víc, že to je pravda.

Iracionální muž (Irrational Man, 2015) - 50 %
Z tohoto Allenova snímku jsem trochu na rozpacích, protože měl docela dobrý náběh - to ani nemluvím o hereckém obsazení, které mi sedlo - ale z banálně krásné zápletky se vyklubal až příliš ukecaný film s finále, které mě spíše zklamalo. Na konci jsem si sedl a říkal jsem si, proč jsem to vlastně sledoval.

Celá ta premisa je vlastně docela dobrá a skoro by to evokovalo, že tohle bude hodně sexy a hodně ujetá komedie. Trochu sexy to je, ale vtipný snímek není a je to jen jedna velká moralita, která hodně přestřelí s tím, co se snaží říct. Z tohohle si nikdo nic pořádně nevezme a ani se moc nepobaví. Škoda, prostor pro humor zde byl.

Bude to nahlas! (It Might Get Loud, 2008) - 60 %
Pro fanoušky zúčastněných hudebníků tohle musí být paráda, protože setkání tří generací je rozhodně zajímavé. O něco zajímavější i proto, že za tři roky od vydání filmu se The White Stripes rozpadli. Skvěle zde hrají kytary, hudba zde zaznívá parádní, ale přesto mě dokument nedokázal dostat, ohromit. Jasně, kdyby tam byl někdo z Beatles, jsem odvařený.

Žádné komentáře:

Okomentovat