neděle 12. února 2017

Willie Boy, Velký autobus, The Birth of a Nation, Modrá laguna, The Brothers Rico


Willie Boy (Tell Them Willie Boy Is Here, 1969) - 70 %
Nejprve jsem si myslel, alespoň podle názvu, že tohle bude nějaký odlehčený western, ale on je opak pravdou. Je to docela násilnický western o tom, že mladý indián zabil v sebeobraně bělocha, což se mu má vymstít, protože po něm jdou lovci. Ale je jeho případ tak jednoduchý? Nejen emotivní finále ukazuje, že nikoli.

Velký autobus (The Big Bus, 1976) - 60 %
Tohle je místy tak blbé, až je to prostě pěkné. Už samotná myšlenka, že se celý film bude točit kolem první jízdy prvního autobusu na nukleární pohon, je pěně ujetá, ale oni jsou zde ještě pořádně ujeté vtipy. Bohužel nejsou zde celou stopáž a místy je film takový spíš trapný, kulhá, ale sem tam se hodně zadaří.

The Birth of a Nation (2016) - 60 %
I když tak nějak čekáte, co se bude dít, je to dobré. Jsou zde scény, které jsou skoro neočekávané, myslím z hlediska toho, jak jsou drsné. A pak najednou střih, některé scény jsou záměrně ustřiženy dřív, než abychom viděli podrobnosti, ale také fungují. Dobrý snímek o tom, jak také vypadalo otroctví v Americe.

Modrá laguna (The Blue Lagoon, 1980) - 60 %
Tohle je takový povzdech z minulosti, kdy mám pocit, že jsem musel být hodně malý, když jsem tenhle snímek viděl, protože tenkrát jsem ani zdaleka nepochopil to, co ti dva prožívali a jak se museli smiřovat s nástrahami dospívání bez toho, aby jim někdo poradil. Celkově je to naivní, ale na druhou stranu mi příběh přijde tak příjemně uvolněný, nezkažený.

The Brothers Rico (1957) - 70 %
Povedený noir snímek, který stojí především na hlavním představiteli, jenž je velmi dobrý. Richard Conte dokazuje, že někteří herci se pro film noir prostě narodili. Jeho výkon je na jednu stranu klasicky noirový, drsný, ale postupně, jak se příběh odvíjí, je mnohem více emotivní a vy máte pocit, že je to nový prvek filmu noir. Spíše se pak film stává klasickým dramatem s noir prvky.

Žádné komentáře:

Okomentovat