středa 16. dubna 2014

Štěstí na dosah, Román pro muže, Probuzení tmy, Královna, Jak jsem poznal vaši matku


Štěstí na dosah (The Pursuit of Happyness, 2006) - 75 %
Na tenhle film se dá dívat jako na strašně pokrytecký - velebí hodnoty jako práce, která je nejdůležitější a zacházení s lidmi jako šmejdem - anebo jako na vítězství jednoho člověka nad osudem. Nevím, kterou variantu si vybrat, ale díky Willovi Smithovi většinou padne volba na druhou. Co je vlastně v tomhle příběhu výhra? To, že si najde práci u lidí, co mu na první pohled vyjadřují určitou úctu jako k člověku, ale jinak to jsou bezohlední šmejdi a v podstatě otrokáři? Vážně je ten film tak kritický záměrně, anebo to vyšlo omylem? Pokud je to záměr, tak smekám. Pokud to záměr nebyl, tak je paráda, že to tak vyšlo.

Román pro muže (2010) - 40 %
Na tomhle filmu nevidím nic, co by tam bylo zajímavé, snad jen ukázka toho, že Donutil pořád umí zahrát pořádného šmejda, i když tentokrát to nemusí být přitroublé trdlo. Jen jsem si potvrdil, že filmy podle Viewegha jsou něco, co nemusím, stejně jako jeho knihy.

Probuzení tmy (The Seeker: The Dark Is Rising, 2007) - 25 %
Dětské fantasy, které se svezlo na vlně Harry Potterů, ale vystačilo si s malým rozpočtem. Je to spíš rodinný film, než cokoli jiného, a i když to vypadá, že by se mohlo jednat o pokračování, je to první a jediný film tohoto jména. Není to něco, co vás nadchne, ale myslím, že od filmu většinou ani nebudete nic čekat. Prostě něco, co se dá naprosto v klidu pustit o víkendu. Úspěšně tím zabijete čas. Nic jiného nejspíš ani nedostanete. Ne... Chtěl jsem dát 35 %, ale tohle je opravdu strašné klišé, celý scénář.

Královna (The Queen, 2006) - 70 %
Film je zajímavé nahlédnutí do života královské rodiny v Británii, což samo o sobě je docela odvážné, ještě odvážnější je skutečnost, že se zaměřuje v podstatě jen na události, které byly spojené se smrtí Diany. Osobně mě osud princezny nechává chladný a stejně tak bohužel i tento snímek, který má skvělé momenty, hlavně když je tam Helen Mirren, ale v konečném důsledku se pro mě stále jedná jen o film, který se snaží rekonstruovat poměrně nedávné události, jež byly z velké míry zaznamenány i zpravodajskými kamerami. Nakonec, hodně původních záběrů je skutečně použito. Není to špatný film, filmařsky je výborný, Helen by z fleku mohla být královnou, navíc je lidská, ale fatální dopad na mě snímek nemá.

Jak jsem poznal vaši matku (How I Met Your Mother, 2005-2014) - 95 %
Ten seriál si až tak vysoké hodnocení nezaslouží, poslední sezóna byla naprosto příšerná a kvalita seriálu šla do kelu, ale poslední díl mě přece jen dokázal dojmout, což oceňuji. Nakonec to skončilo celkem úslužně. Tohle bylo pro fanoušky. Seriál jsem bral původně jako náhradu "Přátel", ten koncept je v podstatě stejný, některé vtipy jsou totožné. Jenže nakonec jsem si k těm postavám vytvořil takový vztah, že se "HIMYM" stal jedním ze dvou seriálů, které jsem musel sledovat pravidelně hned, jak se dostal do éteru. Mám rád seriály, kde si s postavami vytvořím vztah, a tady jsem ho měl. Díky tomuhle seriálu jsem začal obdivovat Jason Segela a díky němu mám radost, když se v marveláckých filmech sem tam objeví Maria Hill. Musím ale říct, že jsem rád, že devátá sezóna skončila. Tohle už dál nešlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat