neděle 29. října 2017

Domovoj, Kadamban, Kawaki, Doly krále Šalamouna, Knoflíková válka




Domovoj (2017) - 70 %
Atmosféra filmu je výborná. To, co nám kamera ukáže, jak je zde proveden střih, to všechno je skvělé. Dějově to není nic extra, ale vyvažuje to právě atmosféra nejistoty. Ale nemohl jsem se nějak popasovat z tou básní, kterou přednáší Jan Přeučil. Prostě mi to tam nesedělo a kazilo mi to konečný dojem.

Kadamban (2017) - 60 %
Indové natočili ekologickou agitku, kterou roztáhli na pořádnou stopáž, ale podařilo se jim to celkem se ctí, i když je fakt, že na to musíte mít náladu. Díky tomu, že je snímek akční, že je emotivní v pravých momentech, a že má skvělou sloní jízdu, tomu dávám alespoň ten lehký nadprůměr. Nedostalo mě to, ale nenudilo.

Kawaki (2014) - 75 %
Tohle jsou Japonci, jak je mám - přiznám se - rád. Film má revenge podstatu, což není nutné, ale je to prvek, který mě vždycky táhne, ale pak je zde především brutalita, která je skoro až nemístná, ale skvěle provedená, do toho bizarnosti jako třena náhlá animovaná sekvence, i když je to jen kraťoučký záběr. A do toho tíživá syrovost.

Doly krále Šalamouna (King Solomon's Mines, 1985) - 45 %
Snímek "Doly krále Šalamouna" skutečně až příliš připomíná styl Indiana Jonese, ale není to tak vtipné není to tak cool, jen je to něco, co to napodobuje. Bohužel ani ty kaskadérské scény nevyznívají moc dobře. Chamberlain je fajn, Sharon je hezká, ale nic moc víc. Dobrodružný film, ale bez pořádného drivu.

Knoflíková válka (La guerre des boutons, 1962) - 80 %
Nemůžu si pomoct, ale "Knoflíková válka" je pro mě jeden z nejzajímavějších dětských příběhů v tom smyslu, že se jedná o zvláštní alegorii na válku, která je kritická, zábavná, ale zároveň do jisté míry i děsivá, protože některé věty zní z dětských úst nevinně, ale dosadit je do dospělých, najednou to má jiný smysl. Tohle staré francouzské pojetí se mi líbilo velmi.

Žádné komentáře:

Okomentovat