pátek 24. května 2013

The Fall of the Essex Boys (2012) - 30 %


The Fall of the Essex Boys (2012)
Poslední dobou, no... poslední dobou jsem zase tolik filmů neviděl, ale ještě před tím jsem měl to štěstí, že se ke mně dostalo celkem  dost britských snímků, které se všechny vyznačovali podobnými prvky. Mluvilo se tam angličtinou s přízvukem, kterému se podle oblasti říká cockney, což je angličtina skutečně jedinečná (nejlépe ji znáte od Michaela Caina, pokud jste ho někdy slyšeli jen s titulky), pak tu bylo dost násilí a nesměly chybět zbraně a střílení. V hlavních rolí jsou chlapi z ulice, kteří se musí postavit zlu, ale spíš jiným grázlům. Tohle jsou filmy jako "The Liability", "The Sweeney" anebo nejlépe "Wild Bill", který je snímku "The Fall of Essex Boys" neskutečně podobný. Když se totiž řekne Cockney a inspirace u Ritchieho, tak to jsou mnohé britské kriminální filmy, které mají svůj styl, jenže je problém, že jakmile jich pár vidíte, začne to být na jedno brdo.
Tohle mají bát příběhy z ulice, silné příběhy o lidech, kteří mnohdy neměli na výběr a museli se ponořit do výkalů, aby tam našli tu svoji zlatou hroudu. Co na tom, že do těch výkalů museli ponořit ještě někoho dalšího. Nejlépe mu tam držet hlavu tak dlouho, doku se bude bránit. Snímek "The Fall of Essex Boys" chce ukázat, jak strašně těžký je ten život, kteří někteří v Anglii mají, jací grázlové tu jsou a že jich je třeba se bát. Jenže to prostě není nic nového. Co nám Ritchie ukázal zábavnou formou, tam se "The Fall of Essex Boys" snaží o drsný příběh bez humoru, který je naplněný drogami, sexem a násilí. Ano, pokud máte rádi ve filmu odhalená ňadra, nenechte si to ujít, ale není to moc důvod, proč jásat. Na internetu je toho mnohem víc a nebudete muset sledovat ty scény, kde žádné ženy nejsou. Stejně tak, pokud máte rádi násilí ve filmech, tady si moc výskat nebudete. Není moc o čem mluvit. Sice to vypadá, že se hraje na reálné násilí, ale závěrečná scéna škrcení ze snímku "Hanebný pancharti" mě děsí stále a mnohem víc.
Co má tedy vlastně snímek "The Fall of Essex Boys" divákovi nabídnout? No, moc toho není. Problém s tímhle a jemu podobnými filmy je i v tom, že od začátku máte jasno v tom, komu budete fandit. Nikomu. Všechno to jsou takoví šmejdi, že vám na nich stejně nebude záležet. Nikdo z nich nemá takové charisma, abyste s ním mohli v jeho konání souhlasit, i když je za hranicemi zákona. Guy Ritchie dokázal obsadit zajímavé herce, k tomu měl i ucházející příběh, podobně na tom byl i snímek "The Liability" anebo "Wild Bill", ale tady není ani jedno, ani druhé. Je to prostě o tom, jak se místní gangsteři dostávají k nějaké té moci, chvíli si užívají a pak padnou rovnou na hubu, nejlépe ještě rozbitou.
Aby se snímek "The Fall of Essex Boys" trochu ozvláštnil, je zde otravný voice over vypravěče, který toho nakecá tolik, že ani pořádně nestačíte sledovat děj. Nemluvě o tom, že někdy je to zbytečné. Jsou tu jen scény, u kterých nevíte, jestli byly natočené pro film, anebo jen vytažené z nějakého dokumentu o hooligans, kteří si sundali šály se znaky svých milovaných klubů, aby si je při hromadných rvačkách nepotrhali. Podívejte se na film jedině z nouze, kdy už opravdu nebudete mít na co koukat. Jinak nedoporučuji, protože tohle je hlavně pro lidi, co žijí v sousedství. Jenže ti to mají, i když se podívají z okna. Tak pro koho to vlastně je?
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak si Britové s jedinečným přízvukem z Cockney dávají do huby.
Hodnocení: 30 % za to, že těchhle filmů je poslední dobou nějak moc


Žádné komentáře:

Okomentovat