pondělí 13. května 2013

Velká svatba (2013) - 50 %



The Big Wedding Poster.jpg
Velká svatba (The Big Wedding, 2013)
Romantických komedií je poslední dobou skutečně hodně a jejich kvalita je většinou poměrně nízká. "Velká svatba" není výjimkou, ale přece jen jsou zde prvky, které jsou snesitelné. Jsou vlastně dva. Tím prvním prvkem je herecké obsazení, které je vskutku hvězdné, tím druhým pak humor, který je dle mého názoru více než dobrý. Je to právě pak humor, který film táhne dál a činí tak snesitelné i momenty, které jsou vskutku pouze důsledkem toho, že byla natáčena romantická komedie. V praxi to vlastně znamená, že je zde jedno klišé na druhém, dočkáme se nějakého toho dojetí, nějaké té morality a rádoby hlubokých proslovů, ale tohle je bohužel něco, co se - bohužel - od podobných amerických komedií očekává. Dějové invence jsou takové nějaké jalové, což je také jen ukázka toho, že romantická komedie je považována za žánr jednoduchý a podle toho se tvůrci zařizují. Jenže nejde pořád jen vycházet z jednoho schématu. Tedy alespoň ne tehdy, kdy snímek nic nepřinese.
"Velká svatba" v první řadě přináší skvělé herce. Robert De Niro ukazuje, že zahraje všechno, ale jeho postava, která má špatné vlastnosti, je vlastně kladným hrdinou za každou cenu. I když jsou zde překračovány určité hodnoty, které považujeme za nemorální, ani v takovém případě De Nirův sochař nevyznívá jako záporná postava. Nakonec, není v tom sám. Všechny postavy jsou poměrně ploché, i když herci zvládnuté. Diane Keaton je upjatá žena, která neví, co vlastně chce. Susan Sarandon je zase jednou postarší hipísačka, která to myslí vážně s biostravou. Katherine Heigl nemá rozměr skoro žádný. Amanda Seyfried je zase jednou ukecaná mladá ženská, což je vlastně od pohledu. Nejzajímavější postavy pak mají Topher Grace a Robin Williams, který nás přesvědčí, že má stále tak neskutečně chlupaté ruce. Je to poznávací znamení - podobně jako obočí Lily Collins. Ty postavy nejsou povětšinou příliš dobře napsané, ale jejich vzájemná interakce prostě funguje. Většinou. Rovnou se ale přiznám, že Katherine Heigl její herectví prostě nebaštím. Za to bob De Niro, ten mě dostane snadno. Ten člověk má dar od boha a je jednou, jak špatně napsanou postavu hraje.
Snímek vypráví o tom, jak se připravuje jedna svatba. Adoptovaný syn postav De Nira a Keaton, který byl vychováván v posledních letech De Nirem a Sarandon, si má brát svou vyvolenou, dceru bohatých - alespoň na první pohled - sousedů. Všechno by se zdálo v pořádku, jenže Alejandro je Kolumbijec a jeho matka je silně věřící katolička. Nemůže jí říct, že De Niro a Keaton už spolu nejsou, takže tihle dva se prostě zase na svatbu musí dát naoko dohromady. Nemluvím ještě o tom, že jsou zde další epizodky - problémy otce s dcerou, stydlivá Kolumbijka, která chce Ameriku skutečně pořádně ochutnat, chlapík, co je ještě ve třiceti panic, atd. Těch problémů a epizodek se na sebe vrší dost, takže se v tom chumlu vlastně ztratí, to, o co jde. Svatba. Ono totiž o ni zase tolik nejde. Ale je to zábavné. Robin Williams pobaví v podstatě každým výstupem, Ben Barnes (Princ Kaspian a "Dorian Gray") je zase natolik snesitelný, aby vás provedl celým filmem, i když Kolumbijec rozhodně není.
"Velká svatba" není skvělým filmem, ale je to přesně ten film, na který se nemusíte bát vzít přítelkyni. Užijete si ho oba, protože je to nenáročná komedie, u níž je skutečně možné se zasmát. Je mi jasné, že to nesedne každému a někdo bude z principu tvrdit, že je to nuda. Ona je to pravda, protože film jen opakuje jiné filmy, ale jako směs to funguje. Když potřebujete pobavit, nezávazně a bez přemýšlení, tohle naprosto stačí. Navíc milostné mnohoúhelníky, které se zde staví, jsou skutečně krásnou ukázkou toho, jak je naše společnost intimně zvrácená. Ale v takovém podání to zase tak nevadí, i když je pravda, že jako výukový by se snímek neměl pouštět nikomu.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak komplikovaná může být svatba.
Hodnocení: 50 % za to, že se člověk zasmál


Žádné komentáře:

Okomentovat