pátek 31. května 2013

Rychle a zběsile 6 (2013) - 75 %


File:FastandFurious6-teaserposter.jpg
Rychle a zběsile 6 (Fast and Furious 6, 2013)
Když jsem poprvé viděl "Rychle a zběsile" a myslím, že to bylo v době, kdy film poprvé běžel v televizi, neudělalo to na mě příliš velký dojem. Asi už tenkrát jsem si řekl, že Paul Walker je strašný herec a že nemá smysl se na něj dívat. Ani ve snu by mě nenapadlo, že se snímek dočká pokračování, natož pak skutečnost, že se dočká pěti pokračování. Minimálně. Vzhledem k tomu, jak šestý díl skončil, dá se předpokládat, že se ještě sedmičky, minimálně, dočkáme. A podle všeho by to mohla být pořádná pecka. Proč ne, klidně dojde krávu, dokud má mléko. Proč to vlastně celé píšu? No hlavně proto, že v současné době skutečně máme co dělat se sérií, která má budoucnost, což je u šestého sílu přece jen poměrně odvážné tvrzení. Skoro, jako kdyby první čtyři díly byli jen takovou přípravou, nikoli dojnou krávou, ale jalovicí, která ještě mléko dávat nemohla, ale od pátého dílu se jede naplno. Náboje jsou ostré, vemeno je plné, abych zůstal u své oblíbené kravské metafory, a tvůrci si mastí kapsy. A já jim to přeji, protože "Rychle a zběsile 6" je film, který chci v kině vidět a jsem schopen si ho užít.
Když jdete na "Rychle a zběsile 6", nejdete na film, od kterého očekáváte umění. To také nedostanete. Nemá cenu kritizovat to, že film světu nic nepřináší, myslím z toho hlediska, že by měl nějaký přesah. Tohle je akční jízda, na nějaký přesah se vykašlete. Tady jde o rychlá auta, namachrované chlapy, krásné ženské a staré dobré mlácení se dobra se zlem. jasně, že je to omleté, jasně, že to nepřináší nic tak nového, ale sakra, ono je to napohled pěkné, ono to dobře vypadá, dobře to funguje, má to správnou rychlost a ten výsledný efekt... Ten je prostě skvělý. Jasně, je tu trochu přetažená stopáž, kdy konec čekáte o půl hodiny dřív, ale ona místo toho přijde natahovaná pasáž, která však končí naprosto skvělou honičkou na nekonečně dlouhé letištní ranveji.
Když už jsem u té neskutečně dlouhé letištní ranveje, ono je tu víc nelogičností, které prostě nezapadají do sebe. Vážně by šlo papírové auto použít jako kotvu pro tank? Respektive stalo by se to, co film znázorňuje? No, co pak předvedou Vin Diesel a Michelle Rodriguez, to už je úplně z jiné ligy, ale já jsem se sakramentsky bavil. Těch nelogičností je zde strašně moc. To, jak se postavy chovají, to, co sledujete v akčních scénách, ale abych pravdu řekl, aby mi to jedno, protože ten film vypadal strašně dobře. Bavil mě. Já vím, že tohle je strašně povrchní pohled, ale u "Rychle a zběsile 6" jsem věděl už od traileru, že se mi snímek bude líbit a na tom se nic nezměnilo. Znovu se dáváte dohromady se starými známými a najednou zjišťujete, že je máte rádi. Všechny, dokonce i Paula Walkera, který najednou nehraje, jako kdyby mu někdo strčil do zadku křečka, ale je snesitelný, nepřehrává. Tolik...
Herecké obsazení je vůbec výborné. Navíc se vrací stará známá, již zmiňovaná Michelle Rodriguez, což je jedna z hereček, pro které mám prostě slabost. Hlavní roli jí nikdo nedá, protože jsou všichni nejspíš hrozně upjatí, ale když už hraje, užívám si jí. No a pak Vin Diesel, The Rock (Dwayne Johnson, kdyby někteří nevěděli), Ludacris a Tyrese Gibson. Prostě staré páky, které znovu rádi uvidíte, o to raději se s nimi pak setkáte u závěrečné scény. Myslím tu, než začnou běžet titulky, protože po nich následuje ještě jedna scéna. Neztratí se však ani noví herci jako Luke Evans v roli hlavního hajzla, anebo Gina Carano, která se představila ve "Zkratu". Co tahle ženská umí, to je vážně neskutečné. Doufám, že ještě bude mít hodně možností, aby někomu pořádně nakopala zadek. Pokud se ještě rozmýšlíte, jestli na "Rychle a zběsile 6" jít do kina, tak o tom moc nepřemýšlejte, jděte tam, opřete se do sedadla a nechte se unášet touhle adrenalinovou jízdou až do konce, který vás nechá se těšit na další díl.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete pro jednou přesně to, co vám nabízel trailer.
Hodnocení: 75 % za to, že jsem chtěl nenáročnou zábavu a tu jsem také dostal, sice trochu dlouhou, ale i tak


Žádné komentáře:

Okomentovat