pondělí 27. května 2013

Fetih 1453 (2012) - 80 %


Fetih 1453 (2012)
Nenechte se zmást. I když se u nás teď uchytilo, že se v televizi lid dívají na turecké telenovely, neznamená to, že všechno historické, co z téhle země jde ven, je podobné. Snímek "Fetih 1453", nebo také "The Conquest 1453", jak bude asi pro většinu ne-Turků srozumitelnější, rozhodně není telenovelou a rozhodně to není snímek, který by se měl brát na lehkou váhu. Pro mě je to první seznámení s tureckou filmovou tvorbou, protože jsem měl to štěstí, že seriálům "Tisíc a jedna noc" a "Velkolepé století" jsem se úspěšně vyhnul, i když pravda, z toho prvního, který je skutečně čistou telenovelou, jsem něco málo viděl. Televizi už ale nějakou dobu nesleduji, a tak nemohu posoudit kvality "Velkolepého století", ale dostalo se ke mně, že nejen v Turecku na to lidé hodně koukají. Jestli by měli koukat na něco tureckého, jeto určitě velkolepé historické drama "Fetih 1453".
Historie, která se psala okolo Istanbulu, nebo používáte-li raději některý ze starších názvů jako Byzantion, Konstantinopol nebo Cařihrad, byla vždycky krvavá. Právě sem vedla křížová výprava, když už se křesťané nabažili dobývání Jeruzaléma, rozhodli se, že to je dobré místo pro tažení. Konstantinopol padla, ale rychle byla dobyta zpět, protože "vojska samotného boha" neměla na to, aby město udržela. Ale tohle jsou události 13. století, my se, jak název snímku napovídá, potřebujeme posunout o dvě stě let dál. Píše se rok 1453 a Konstantinopol se hroutí pod náporem Turků. Jsou jich desetitisíce a po moři se plavý 145 lodí. Byzantská říše se nemůže udržet, je konec. Osmanská říše se začíná rozpínat skutečně ve velkém a hned po zabrání Byzantské říše se přesouvá dál na Balkán a do Evropy. Dobytí Konstantinopole je konec celého filmu, který se skutečně nebojím nazvat velkofilmem.
Začátek nás zavádí do Osmanské říše, která se rozprostírá v oblasti Malé Asie a do Evropy zasahuje méně. Jenže to se má brzy změnit, i když tomu události nenapovídají. Byzantská říše, v domnění své velikosti a síly, vyžaduje po Osmanech poplatky a turecký sultán Mehmed II., zdá se, nemá nic zásadního proti. Platí, i když se jedná o částky stále se navyšující. I přesto že jeho vlastní říše je větší. Chce udržet dobré vztahy. Ale je patrné, že v něm něco hlodá. A pak přijde sen. Sen, který mu ukáže, že zahazuje vše, co jeho předci budovali. Pochyby narostou a on pozná, co musí udělat. Musí se postavit císaři a Konstantinopol dobýt. Ještě předtím potřebuje sjednotit jednotlivé kmeny a území, která jsou na Osmanské říši sice závislá, ale udržují si určitou formu samostatnosti. Ke spojení nakonec dojde a nás čeká velkolepá bitva, která si v ničem nezadá s americkou produkcí, naopak, myslím si, že se jedná o skutečně skvělé provedení, které navazuje na skvělý odkaz "Pána prstenů".
Turkové natočili skvělý výpravný historický film, který je nutně nevykresluje jako ty správné a jediné, ale sultán je zde prezentován jako člověk, který má pochyby, který se trápí vnitřními dilematy, ale nakonec je ochoten přijmout na sebe status dobyvatele. Jeho jednotky jsou doslova fanatické a stejně tak i on, když dojde na skutečně těžkou bitvu. V těch chvílích film exceluje, ale přesto bych jednu, dvě výtky měl. Je to příliš čisté. Dějiny středověku bych si představoval špinavější. Tohle je americký styl v pozlátku a s krásnými herci a je to škoda, protože by stačilo jenom trochu špíny, trochu méně krásného a filmy by dostal tak minimálně o 5 % více, možná i o deset. Syrovost z toho čiší místy skutečně silně, proč ji ještě nepodpořit? Druhou výtkou jsou digitální efekty, po kterých se místy chce skutečně hodně a jejich nikoli nejvyšší kvalita je následně silně poznat. Jinak ale smekám, Turkové očividně mají co říct a nebojí se velkých výzev. Mimochodem, nejedná se o koprodukci, ale o film ve vlastní, domácí produkci - uváděný rozpočet je 18 mil. dolarů, ale v tomto ohledu jsou zdroje poměrně nejasné. Film ale rozhodně nebyl tak drahý jako mnohé americké velkoprodukce, o to je ale zajímavější. Ty válečné davy jsou neskutečné, když se společně celé vojsko modlí, doslova z toho mrazí.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, že historické velkofilmy neumí jen v USA.
Hodnocení: 80 % za to, že Turkové skutečně příjemně překvapili


Žádné komentáře:

Okomentovat