středa 6. února 2013

The Liability (2012) - 55 %


The Liability (2012)
Těch drsných zločineckých filmů z Británie je tu v poslední době nějak hodně. Zrovna v posledním svém týdenním příspěvku jsem se zabýval dvěma takovými. "Shadow Dancer" mě právě nenadchnul svým až příliš pomalým tempem a "I Against I" mi zase nesedělo v tom, že se snažilo být až příliš tarantinovské a ritchieovské, kdy ani jedna rovina nebyla dotažena do konce. Koneckonců, ani snímek "The Sweeney" podle starého, stejnojmenného seriálu, mě příliš neoslovil, i když z této trojice pro mě dopadl nejlépe. Jak si vedl snímek "The Liability", který vycházel ze stejného prostředí?
Musím říct, že celá zápletka mě celkem zaujala. Mladý kluk, aby se trochu ostřílel, nastupuje na jednodenní dráhu řidiče. Vozí postaršího čističe Roye (Tim Roth), který má vyřídit nějaké ty prácičky. Nechybí při nich krev, ale v tomhle směru je "The Liability" až překvapivě mírným snímkem a spíše se snaží o to, aby nás udržel v příběhu, než nás odradil přílišným násilím. To je tu podáno dobře, bezkrevně, aby to přijaly masy. Já se přiznám, že krvavější film bych klidně uvítal, protože by získal pořádný náboj. Takto, v některých momentech, přece jen trochu vyčichá.
Roy má trochu postranní úmysly, o kterých mladík Adam neví, ale to není až tak důležité, na rozřešení dojde v závěru. Problém je v tom, že při jedné prácičce je načapá náhodná kolemjdoucí, baťůžkářka, která však také nebude tou, jakou se na první pohled zdá. Ani ona není jen tak obyčejnou dívkou, která se do děje připletla jen tak náhodou. Však aby také ano. Její zjevení se by nemělo pro film žádný větší význam. Adam se tak spolu se svým násilnickým průvodcem ocitá na výletu, který rozhodně neoznačí za nejlepší ve svém životě. Málem přijde o život, skoro to vypadá, že bude mučen a zase málem přijde o život. Ne, tohle není vysněných 24 hodin nikoho z nás.
Tim Roth se mi v roli líbil, místy se zdálo, že to má skutečně na háku. Jeho postava je neskutečně klidná, což se k takovým hitmanům hodí velmi dobře. Trochu nedozrálý Adam k němu pak tvoří skvělý kontrast. Ale... Film přesto zůstává místy poměrně nudný. Nejedná se totiž primárně o akční film, ale spíš drama. Docela se tu dbá na dialogy, které ale rozhodně nejsou tarantinovské. Přesto mě film zaujal nejvíce ze všech britských, které jsem jmenoval na začátku recenze. Je to snad tím, že jsme konečně mimo město a nesnažíme se napodobit Ritchieho. Film má vlastní směr, poklidnější, který se k britskému thrilleru hodí víc. Není však zas tak nudný, jako byl "Shadow Dancer". V konečném součtu tedy dobrý mírný nadprůměr.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vědět, jak dopadne mladý kluk ve společnosti stárnoucího zabijáka.
Hodnocení: 55% za pana Wolfa v podání Tima Rotha, který je méně ikonický, ale stejně klidný

Žádné komentáře:

Okomentovat