sobota 4. května 2013

Zlomené město (2013) - 50 %


Broken City Poster.jpg
Zlomené město (Broken City, 2013)
Skoro jako kdyby se nám snímek snažil říct, že město můžeme zlomit, ale nezlomíme lidi, kteří v něm žijí. Alespoň ne ty, kteří to myslí skutečně dobře a jsou ochotni pro pravdu udělat cokoli, klidně i obětovat sebe samotné. Jenže, co to vlastně znamená? Je město opravdu zlomené? Ale pokud ne obrazně, tak to musí znamenat, že se zlomilo jako soubor staveb. To se ale ve filmu neřeší. Potom tedy musejí být zlomení lidé. Ale nic speciálního film nenabízí. To, že tu je starosta, jehož zájmy jsou nejisté, že tu je žena, která je nevěrná, že tu je policajt, který ve službě zabije, to ještě nejsou moc důvody k tomu, aby se dalo mluvit o skutečně zlomeném městu. Takové město je každé. Takže o čem tedy film vlastně je?
Film je o lidech, to je jasné. O lidech, kteří nejsou takoví, jací se na první pohled zdají. Nosíme všichni masky, každý si vytváří nějakou masku pro společnost, pro ostatní lidi kolem. Policista má masku, která mu zaručuje beztrestnost. Alespoň na první pohled. Starosta má masku charakterního člověka, jemuž jde pouze o dobro města. Starostova manželka má zase masku vzorné ženy. Všichni vypadají na očích veřejnosti velmi dobře, ale pod povrchem to hnije. Jako první, hned na začátku filmu, o svou masku přijde policista, ale jen částečně. Zabil v akci člověka a podle všeho to nebylo zabití, které by se dalo považovat za "běžné". Někdy policista prostě musí vystřelit, nedá se nic dělat, ale v tomhle případě asi střílet neměl. Soud ho však osvobodí. Starosta policistu, který byl odvolán, kontaktuje a dá mu najevo, že s ním má ještě plány. K těm dojde o sedm let později, kdy starosta chce zjistit, s kým si to rozdává jeho manželka. Vzhledem k tomu, že z poldy se stalo soukromé očko, je přesně tím vhodným kandidátem na to, aby zjistil, kdo je oním amantem. Detektivovi se to podaří a amant je nedlouho poté nalezen mrtev. Nemluvě o tom, že se jednalo o novou politickou hvězdu.
Do role policisty byl vsazen Mark Wahlberg a konečně je to zase jedna role, kde docela dobře hraje. V konečném důsledku je to nejlepší obsazení v rámci celého filmu. Catherine Zeta-Jones také není špatná, ale dostává se jí velmi málo prostoru. Russell Crowe ten odvádí svůj průměr a naprosto to stačí, neoslní. Proč se ale přemáhat, když snímek nemá co zásadního nabídnout. Na první pohled je film velmi profesionální, všechno je vyblýskané, prostě hollywoodský film, ale pod tím pozlátkem se skrývá jen hromada řečí, snaha nahlédnout do komunální politiky v Americe, a pak jeden spíše podprůměrný příběh o korupci a cti. Snímek nám chce ukázat korupci, chce nám ukázat, jak špatní lidé dokáží být a že jsou to nakonec ti, co zabíjí, kteří v sobě mají ještě dostatek cti, aby to všechno zastavili. Nebo se o to alespoň pokusili. V tomhle směru má snímek vlastně happy end, což mi tu nesedí, ale nedá se nic dělat. Závěr snímku "Muž ve stínu" mi v tomto směru přišel mnohem logičtější.
Allen Hughes není špatný režisér, ale každému jeho snímku je možné něco vytknout. "Z pekla" nemá tu sílu, kterou má komiks Allana Moora. "Kniha přežití" se zase rozhodně nesetkala s takovým úspěchem, jaký se předpokládal. Ani "Zlomené město" není tím správným. Jeho filmy vypadají na první pohled hodně dobře, ale pod tím pozlátkem to prostě není ono. Jako když rozbalíte čokoládový bonbon, kde zjistíte, že čokoláda je vyschlá a hnusná, anebo aspoň chybí sladká náplň, která vám byla slibována na obalu. Na "Zlomeném městě" je pak nejhorší, že se budete nudit. Napínavý thriller je místy zpomalen do statického stavu a jako kdyby se ani dál nechtěl pohnout. Takový film vypadá dobře v traileru, ale jako celek je to nevýznamný film, který ve vás nezanechá něco, co byste si vzali dál. Snad jen to, že příště si Wahlberg vybere něco zajímavějšího, kde ukáže, že je opravdu dobrým hercem.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, že Wahlberg umí hrát.
Hodnocení: 50 % za to, že to prostě není nic moc objevného


Žádné komentáře:

Okomentovat