čtvrtek 23. května 2013

Zprávař: Příběh Rona Burgundyho (2004) - 70 %


File:Movie poster Anchorman The Legend of Ron Burgundy.jpg
Zprávař: Příběh Rona Burgundyho (Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, 2004)
"Zprávař: Příběh Rona Burgundyho" je komedií, kterou jsem viděl již před nějakou dobou. Docela na mě udělala dojem. Pamatoval jsem si některé scény, což je už samo o sobě docela ukázka toho, že film skutečně něco zanechal. Když film nemá co říct, nemá smysl si ho pamatovat a on si ani cestu do vzpomínek nenajde. "Zprávař: Příběh Rona Burgundyho" to dosáhl poměrně snadno, a to hned pomocí několika základních prvků. Tím prvním je skutečnost, že se produkování ujal člověk, který měl na poli komedií co říct a také to v následujících letech dokázal. Tím člověkem není nikdo jiný než Judd Apatow, který produkoval film jako "40 let panic", "Zbouchnutá", apod. Tohle ale samozřejmě nebylo zárukou toho, že snímek bude fungovat. Jsou zde i další faktory, které to dokáží.
Prvním je režisér Adam McKay, který se podílel v tomto případě i na scénáři, který napsal spolu s Willem Ferrellem, s kterým režíroval i snímky jako "Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec", "Bratři z donucení" anebo "Benga v záloze". Jeho doménou je skutečnost, že nechává své herce vyniknout. Dává jim prostor, nechává je improvizovat, a když trochu ulétnou, ale je to ve prospěch filmu, rozhodně se na ně nebude zlobit. A že má v případě snímku "Zprávař: Příběh Rona Burgundyho" s čím pracovat. Stačí vyjmenovat ta jména: Will Ferrell, Christina Applegate, Paul Rudd, Steve Carell, David Koechner, Ben Stiller, Tim Robins, Luke Wilson, Seth Rogen, Danny Trejo, Jack Black, Vince Vaughn. Jasně, někteří z nich se objeví jen na chvilku, v jedné scéně, ale ta většinou stojí za to - viz scéna Bena Stillera, nebo scény s Timem Robinsem, který ukazuje, jak velký herecký potenciál v něm je.
Tahle plejáda zajímavých a skvělých herců, ať už komiků, či takových, co v komediích zrovna moc nehrají, prostě nemohla nefungovat. Hlavně proto, že v roce 2004 byli někteří ještě neokoukaní, alespoň pro evropského diváka, který je nezná ze "Saturday Night Live" nebo z jiných komediálních pořadů, které se k nám nedostanou. To zafungovalo. Navíc se někteří objevili v rolích, které pro ně nejsou typické. Will Ferrell si hraje svoje a je prostě takový, jaký je. Trochu šílený, trochu divný, dobrácký, ujetý a zábavný. Paul Rudd je tvrďák, klátič žen, což rozhodně není role, kterou se prezentuje často, o to víc mu pak sedí. Steve Carell hraje většinou debily, ale v tomhle případě je skutečně superblbý a nemůžete se nesmát. Christina Applegate mezi pánskou sebranku dokonale zapadne, drží s nimi krok a rozhodně za nimi jen nepokulhává. Skvělá ukázka toho, jak lidé dokáží na place spolupracovat, jak si rozumí a jak skvěle pak vypadá výsledek i pro diváka.
Jasně, že je zde i humor, který nebude sedět každému, postavy jsou místy hodně vulgární, vtipy jsou sexistické, ale když se dokážete oprostit od předsudků, rychle si na styl humoru zvyknete a budete se smát. Některé vtipy jsou opravdu neskutečné a budete si říkat, jak je to asi mohlo napadnout, ale fungují. A to i přesto, že příběh je poměrně klišovitý a jednoznačný. Will Ferrell hraje titulní postavu Rona Burgundyho, který je trochu přihlouplým člověkem, který lidem předříkává hlavní zprávy. Oni ho za to milují, ale doba je neúprosná. Je třeba do redakce dosadit ženu, navíc ženu s vysokými ambicemi, do které se Burgundy zamiluje. Je to trochu problém, protože ona má, ač ne přímo cíleně (není vykreslena jako mrcha, naopak, ona je jednou z těch normálnějších a milejších), zájem o jeho místo. Musí dojít ke konfrontaci. Tohle je vlastně hlavní dějová linie - jak soupeření dvou lidí, kteří se mají rádi, vede k destrukci. Nikdy ale není úplně pozdě, aby se ještě věci nedaly napravit. Vlastně je to taková moderní pohádka, která by jinak nefungovala, pokud by nebyla protkána zajímavým a dobrým humorem, film by prostě nefungoval. Tohle je jeden z těch případů, kdy herci dělají film dobrým. Bez nich, bez jejich spolupráce a bez toho, aby bylo poznat, že se znají, že si rozumí a vyjdou si vstříc, by nebylo možné, aby vznikl tak kvalitní a zábavný snímek, který byl v následujících letech poměrně často kopírován a opakován, a to hlavně díky Ferrellovi, který velmi často hraje velmi podobně. "Zprávař: Příběh Rona Burgundyho" je však filmem, který doporučuji těm, kdo mají rádi moderní americké komedie a odmítají fekální humor.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete poznat humor, který je možná místy blbý, ale pořád dobrý.
Hodnocení: 70 % za skvělé herecké obsazení a výborné scény


Žádné komentáře:

Okomentovat