sobota 21. října 2017

Jak byl dobyt Západ, Husiti, Hodný syn, Jan Hus, Hračka




Jak byl dobyt Západ (How the West Was Won, 1962) - 70 %
Jedna rodina během tří generací, a to všechno na divokém západě, navíc prostřednictvím skvělých herců ve všech částech. Tohle je film, který vás nemusí nadchnout, je trochu zdlouhavý, ale dobře ukazuje to, jak se Amerika postupně měnila a jak se vyvíjela i rodina, která je zde ukázána. Každá generace je odlišná.

Husiti (2013) - 30 %
Když v jednom dni vidíte "Jana Husa" od Otakara Vávry a hned po tom tohle, říkáte si, jestli to současní tvůrci mysleli vážně. Animace není špatná, ale pro nějakou komedii. Bohužel si nemyslí, jestli pojetí Husa a husitů tímhle způsobem je skutečně to pravé. Dle mého tedy není a navíc to ani není zábavné.

Hodný syn (Hyvä poika, 2011) - 40 %
Velmi chladný film, který je ve své chladnosti skoro až absurdní. Jako kdyby se všechno odehrávalo tak nějak přirozeně, ale přitom je to podivné. Jako kdyby se postavy měly chovat logicky, ale přesto je jejich chování nečekané. Tohle rozhodně není film, který sedne každému. Mně tedy rozhodně nesedl.

Jan Hus (1954) - 80 %
Film je herecky dobrý, režisérsky povedený, i když v něm je hodně velké množství patosu. Ale pokud už má být patos v nějakém českém filmu, je to v tomhle. Co se ale musí ocenit, to je neporytá kritika církve, která překvapivě nic moc neztratila. To, co Hus kázal, je v některých případech stále aktuální. A tenhle film je vhodným odkazem.

Hračka (Le jouet, 1976) - 80 %
Francouzská komedie nebyl nikdy můj oblíbený žánr a Pierre Richard pro mě byl hlavně takový šašek. Tenhle film mi ale ukázal, jak jsem se mýlil a jaké jsem měl zbytečné předsudky. Skvělá komedie, která není zbytečně groteskní a nepřehání se zde a navíc má silný společensko-kritický podtext.

Žádné komentáře:

Okomentovat