středa 4. října 2017

Below the Surface, Bhópál: Modlitba za déšť, Poslední král, Dokument o smrti, Bergman & Magnani: Válka vulkánů




Below the Surface (2016) - 30 %
Docela obyčejný thriller, který před vámi možná někdy proběhne na televizi a vy si ani pořádně nevšimnete, že jste ho vlastně viděli. Hezky to vypadá, je to natočeno tak, aby vás to hned neodradilo, jsou zde postavy, které jsou na první pohled pěkné - ve vizuálním smyslu slova - a pak je zde klasicky nudný příběh.

Bhópál: Modlitba za déšť (Bhopal: A Prayer for Rain, 2014) - 70 %
Snímek "Bhópál: Modlitba za déšť" není skvělou výpovědí o katastrofě, k níž v roce 1984 došlo - zase jsou až příliš silné ty dovětky, které následují po filmu, ale přece jen, pokud víte, co bude následovat, bude na vás film působit tragicky. A samozřejmě je tragický i bez znalosti události. Ale ta nevyhnutelnost mě nakonec dostala.

Poslední král (Birkebeinerne, 2016) - 55 %
Historicky to není nějak extra skvělé, ono jako kdyby tomu stačilo minimum, což je dáno prostředím, akčně je to docela dobré a drsné, což se vám na filmu asi bude líbit nejvíce. Není to dějově vyloženě nudné, ale ani dechberoucí, takže si film dovede užít, ale nutně ve vás mnoho dojmů zanechat nemusí.

Dokument o smrti (Document of the Dead, 1985) - 80 %
Jsem prostě fanoušek George A. Romera a jsem rád, že jsem na tenhle dokument narazil. Je to něco, co dá alespoň trochu nahlédnout pod pokličku jeho filmů, i když pravda, není to dokument, který by toho řekl tolik. Nejlepší jsou jednoznačně samotné promluvy mistra, které jsem si užíval. Ano, i tyhle filmy mají svou hloubku, ale to já věděl dávno.

Bergman & Magnani: Válka vulkánů (La guerra dei vulcani, 2012) - 50 %
Spíše než o dokumentu je vhodné zde mluvit o koláži, kdy tento film se skládá ze snímků, které mají v názvu vulkán a které vyprávějí o osobnostech filmu, ať už Ingrid Bergman, Anna Magnani nebo Roberto Rossellini. Jako koláž to rozhodně funguje mnohem lépe než jako dokumentární film. Ten toho moc neřekne.

Žádné komentáře:

Okomentovat