neděle 22. ledna 2017

Blackboard Jumble, Stopa, Death of a Vegas Showgirl, Fantastický pan Lišák, Filmistaan


Blackboard Jumble (1957) - 50 %
Krátká groteska o tom, jak jsou ve třídě tři andílci, kteří jsou ale ve skutečnosti pěknými hajzlíky. Na druhou stranu, kdy je na vás učitel schopen vzít dělo, asi nebude něco v pořádku ani na katedře. Úsměvné, ale tohle není filmeček, na který byste si měli v budoucnu ještě kdy vzpomenout. Na chvilku ale úsměv vyloudí.

Stopa (Clue, 1985) - 70 %
Není to tak třeskutě vtipné, jak by to mohlo být, ale filmu se daří docela zajímavě a sexy parodovat detektivní žánr s tím, že dodržuje jeho pravidla, ale přitom diváka zavádí přímo do vytváření zápletky, a to i tím, že jsou zde tři různé konce. Na divadle, v původní podobě, bych to asi viděl raději, ale i takhle dobré.

Kdyby ten název neprozradil naprosto všechno zásadní, možná by stálo za to se na film podívat, ale takhle je to jen fajn úvod, kdy ale prostě víte, co má přijít. Přitom to mohlo být vystavěno podobně jako "Psycho". Což vlastně i je, jen to prozrazení zvratu v názvu je blbost. Bohužel i finále je nesmírně nudné.

Fantastický pan Lišák (Fantastic Mr. Fox, 2009) - 70 %
Loutková stop motion animace je vždycky něco, co musí být oceněno, hlavně i v případě, pokud to má smysluplný příběh, což v tomhle případě má, i když předloha Roalda Dahla rozhodně není obyčejná. Možná to není film, který je třeskutě vtipný, ale je to film, který si udržuje Andersonovu zvláštní poetiku. Mě bavil.

Filmistaan (2012) - 60 %
Zajímavý příběh o tom, co se může stát, když chcete moc natáčet filmy, ale nemáte štěstí, možná ani schopnosti, ale rozhodnete se pomoct zahraničním filmařům natáčet v oblasti která je lehce nestabilní. Díky tomu, že je snímek pojat spíše s nadsázkou, jedná se o podívanou, která je více než snesitelná a není zbytečně patetická nebo srdcebolná.

Žádné komentáře:

Okomentovat