neděle 6. prosince 2015

Maynila: Sa mga kuko ng liwanag, Lifted, Švindlíři, Painkillers, The Cokeville Miracle


Je skoro až s podivem, co se podařilo na Filipínách natočit, na druhou stranu toto bylo období, kdy sem zamířili američtí filmaři, protože jim země cenově vyšla vstříc a béčka se zde točila jak na běžícím pásu. Jenže samotní Filipínci mají na mnohem víc než jen na béčka, což tenhle film s národním zakotvením docela dobře ukazuje. Je filipínský, je to poznat a je to dobře.

Lifted (2010) - 80 %
Tenhle film mě prostě dojal. Dostal mě tím svým zvratem, a to jsem si stejně na začátku říkal, že by to mohlo být něco v podobném duchu. Ale ten film fungoval i po hudební stránce a ty písně jsou prostě skvělé. Ano, je to trochu klišovitý film, ale ty emoce ze mě vymačkal a za to jsem prostě moc rád.

Švindlíři (Matchstick Men, 2003) - 60 %
Nicola Cage mi tu přišel naprosto úchvatný, což v mém případě platí velmi často. Zvládnul táhnout celý film až do konce, a to v podstatě ve všech momentech. Já si nemůžu pomoct, ale mě jeho herectví baví. Co už mě tolik nebavilo, to je scénář filmu, který by zajímavý hlavně díky v závěru, kde se celkem očekávaně odkryly karty.

Painkillers (2015) - 40 %
Takový průměrný sci-fi thriller, který hodně padá s tím, jak moc je to zase jednou ukecané. Jako kdyby ani v béčkových filmech nebyli schopní být akční. To si pak ještě člověk s láskou vzpomene na Rogera Cormana a jeho produkci ze 70. let. To bylo taky scenáristicky slabé, ale té akce zde bylo mnohem více.

The Cokeville Miracle (2015) - 20 %
Je mi líto, ale jako bezvěrec a člověk, který pohrdá fanatismem, nemůžu akceptovat film, který tak propaguje víru, jak kdyby se mělo jednat o to jediné, co člověka zachrání. V tom filmu je tolik náznaků toho, jak je možné celý zázrak vysvětlit prostě jako štěstí a náhodu, ale ne, budeme věřit, že davové modlení zasáhlo a andílci lítali nad dětmi a postarali se o to, aby přežili. Tohle je marketing na víru a to opravdu nechci vídat. Jinak by ale film sám o sobě až tak špatný nebyl... Bohužel.

Žádné komentáře:

Okomentovat