pondělí 14. září 2015

High School, Tracers, Doom, Dědictví aneb Kurvahošigutntág, V bolestech


High School (1968) - 85 %
Na tomto dokumentu je krásné, že nepotřebuje žádný komentář. Jsou ponecháni pouze protagonisté, aby mluvili. Wiseman zachycuje v podstatě obyčejné školní dny, ale díky tomu, jak jednotlivé scény sestříhal dohromady a díky tomu, jak jsou učitelé přesvědčeni o tom, že to, co dělají, je naprosto správné, vyznívá snímek nesmírně temně a ukazuje na to, že děti - alespoň na dané škole - neučí pedagogové, ale hloupí fanatici.

Tracers (2015) - 40 %
Taylor Lautner rozhodně není můj oblíbený herec, ale byl jsem docela zvědavý, jak se popral se svou kariérou po "Twilightu". No, snaží se. Musím mu uznat, že jeho kaskadérské/parkourové kousky jsou parádní a je vidět, že sám toho zvládne dost. V tomhle je snímek excelentní a záběry, kde mladíci skáčou, jsou skvělé a skvěle natočené. Bohužel jinak je to strašlivé scenáristické klišé, z kterého se mi místy chtělo křičet.

Doom (Doom, 2005) - 35 %
Ani po druhém zhlédnutí to není ono a film mě prostě nebaví. Kromě toho, že je neuvěřitelně roztahaný a přitom vlastně nemá o čem vyprávět, je to z hlediska akce nudné a z hlediska hororu naprosto bez nápadu Ano, příšery hezké, digitální triky průměrné a POV naprosto děsné. Dnes by to možná už vypadalo trochu lépe, ale nemá důvod tohle znovu točit. Na hru to stejně nemá.

Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992) - 90 %
I když je to na první pohled film, který je hlavně o humoru a o buranství, člověk až po letech zjistí, že je to hodně dobrá sociální kritika, které se většinou ti, co jsou kritizovaní, smějí, protože jí nejspíš ani nechápou. Bolek Polívka je opravdu neskutečný ve své roli a Chytilová třímá režisérskou taktovku tak pevně v ruce, až je to k neuvěření. Každá scéna má smysl pro celkový dojem.

V bolestech (Afflicted, 2013) - 40 %
No, popravě jsem si sliboval více, poté co jsem četl nadšenou recenzi naší redaktorky na Horor Webu. Bohužel je to pořád jen found footage, které je profesionálně natočené, má dobré momenty, ale ve skutečnosti nic tak nového nepřináší. Mě tenhle typ filmů prostě není schopen dostat a spíše se nudím, než aby mě mrazilo.

Žádné komentáře:

Okomentovat