čtvrtek 10. dubna 2014

Přehlížený, To byl zítra flám, Diktátor, 300: Bitva u Thermopyl, Těsně vedle


Přehlížený (The Invisible, 2007) - 60 %
Napínavý film se zajímavým námětem, kde je docela dobře zpracováno to, že osobu nikdo nevidí. Není zde nějaké nucené procházení skrz lidi, je tu zajímavý moment toho, kdy postava si myslí, že svoje okolí ovlivňuje, ale ve skutečnosti se to neděje. Škoda, že se to opakuje až moc často a postupně to ztrácí kouzlo. Goyer ale natočil příjemné středoproudý napínavý film, který si alespoň ten ždibec nad průměr v hodnocení zaslouží.

To byl zítra flám (Hot Tub Time Machine, 2010) - 80 %
Celkem zábavná a hlavně i chytrá komedie, která si docela dobře hraje s látkou, kterou si vybrala. I když jsem si ze začátku myslel, že ty postavy jsou protivné a nic s nimi nebude, nakonec jsem si je docela oblíbil a film jsem si užil. Na to, že je to americká komedie, je to hodně dobré.

Diktátor (The Great Dictator, 1940) - 90 %
Po dlouhé době je tohle film od Charlieho Chaplina, který jsem viděl, a vlastně asi i první, který jsem viděl záměrně a nikoli náhodou v televizi. Je to jeden z těch filmů, o kterém hodně slyšíte, ale pořád vám z nějakého důvodu uniká. Mně už unikat přestal a jsem tomu rád, protože Chaplin zde předvádí skutečně parádní výkony na všech frontách. V dnešní době už jeho satira není tak silná, ale pokud se to vztáhne k historickým událostem, tak to má skutečně ten správný dopad. Jsou zde ale vtipy, které jsou nadále srozumitelné, některé situace jsou vskutku nádherně absurdní. Ani po více jak sedmdesáti letech film na humoru nic neztratil. Nejen na humoru, ale i na myšlenkové síle, která může vypadat pateticky, ale na druhou stranu, pořád je to idea krásná - myslím samozřejmě tu, kterou slyšíme v závěru.

300: Bitva u Thermopyl (300, 2006) - 95 %
Komiks Frank Millera je naprosto úchvatná záležitost a Zackovi Snyderovi se podařilo do filmu přenést jeho poetiku, jeho krutost i hrdinskost, prostě všechno, co ten komiks má. Jsou tady scény, které jsou navíc, které jsou skoro až zbytečné, ale nic to nemění na tom, že ten boj 300 statečných je pořád silnou podívanou, navíc vizuálně zajímavou. Jsem uchvácen, a byl jsem už v době, kdy to šlo do kin. Jen trochu zkrátit a bylo by to ono.

Těsně vedle (The Heartbreak Kid, 2007) - 25 %
Zjišťuji, že mi Farrellyovci nesedí. Jejich humor není špatné, ale nějak nechápu, co za morální hodnoty se tady snaží obhajovat? Rodinu, která nefunguje? Zábavu na úkor jiných hodnot - třeba chlastat předtím než se pojede autem? Hlavně, že jsou zde úchylné vtipy, které vás mají praštit přes hubu. Když se moralizuje, tak je to už průser a nemá to ani ten sandlerovský šmrnc.

Žádné komentáře:

Okomentovat