pátek 9. května 2014

Andaluský pes, Bad Johnson, Prohnilá země, Drsňačky, Bad Words


Andaluský pes (Un chien andalou, 1929) - 85 %
Líbí se mi představa, jak lidé na tohle šli do kina, a hned v první scéně na ně vystartovalo rozříznuté oko. V té době to muselo být neskutečné. On je to dost silný zážitek i v současné době. Film "Andaluský pes" mi nepřijde až tak nepochopitelný, spíše mám pocit, že tohle je takový asociační surrealismus, kde se to, co je v hlavě, objevuje i v realitě a tím to přestává dávat smysl. Tím je to krásné. Scéna s ženou, která se nenechá svést mužovým chtíčem, je toho krásným důkazem. Na svou dobu neskutečně odvážný film, u něhož jsem rád, že nezůstal někde zapomenut nebo ztracen.

Bad Johnson (2014) - 40 %
Zase jednou docela fajn ujetý nápad, který je nakonec zabitý tím, kam se příběh vydá. Chlapík zahýbá a jednou se mu to vymstí. Přeje si pak, aby neměl penis. A ten ho skutečně opustí a promění se v chlapa. Jak říkám, skvělý ujetý nápad. Jenže je to zase celé jen moralizování o tom, jak se hlavní hrdina polepší a jak nakonec ke svému penisu přijde. Škoda, jednou by se někdo mohl pokusit o jiný vývoj.

Prohnilá země (Bad Country, 2014) - 50 %
Kdyby to nebylo až tak průměrné, je to celkem zajímavý film. Jenže ono to průměrné je a nepřináší to nic moc navíc. Herci jsou dobří, jejich výkony přesvědčivé přesně tak, jak je potřeba. Není to moc zamotané, je to prostě o chlapech, co chtějí udělat jednu dobrou věc i když je zde riziko, že to nemusí přežít. Fajn, ale nic skvělého.

Drsňačky (The Heat, 2013) - 50 %
Místy je to docela sranda, ale proč to proboha muselo být tak dlouhé? Melissa je na začátku naprosto nesnesitelná, Sandra jen někdy během filmu, ale asi je přece jen z obou dvou příjemnější. Od začátku je jasné, jak to skončí. Jedinou výhodou je, že časem na tu hru stejně asi nejspíš skočíte, i když ty příšerně dlouhé "vtipné" scény vás budou pořád ubíjet. Ale zasmál jsem se, to zase ne že ne.

Bad Words (2013) - 60 %
Nápad dobrý, ale nedotažený do konce. Jason Bateman se postavil za kameru i před ní a natočil snímek o zahořklém muži, který chce zničit dětem soutěž v hláskování. Očividně to udělat může kvůli chybě v pravidlech. Bateman v sobě má kouzlo, které funguje i v případě tohohle šmejda. Bohužel je to nakonec stejně předvídatelné, což je strašná škoda. Proč to někdy nemůže být pecka do břicha, ale jen takové pohlazení?

Žádné komentáře:

Okomentovat