neděle 27. října 2013

Velké holení, Emperor, Brown of Harvard, Hammer of Gods, 2Bobule

Pokračuji v tom, že vám chci předvést kompletní tvorbu Scorseseho, a to včetně jeho krátkých filmů, nezapomenu ani na Johna Wayna, ale podíváme se i na nějaké novější kousky, ať už stojí za to je vidět, anebo ne.
Velké holení (The Big Shave, 1968) - 70 %
Není to velké volení, které jsem viděl zrovna v den voleb, ale i když jsem od tohoto filmu (stejně jako od voleb), vůbec nic nečekal, dostal mě. Samozřejmě, že to není naprostý zlatý grál krátkého filmu, ale Martin Scorsese zde ukazuje smysl pro černý humor a nadsázku, smysl pro záběr i pro výběr hudby. Ono se řekne, co je na tom sledovat chlápka při holení, ale tohle je věc, která se prostě povedla. Člověku mého ražení se zálibou v hororech to sedí dokonale.
Snímek si můžete vychutnat na YouTube.
Emperor (2012) - 55 %
Co s císařem Hirohitem po skončení války? Byl to vrah, který by měl skončit na šibenici, anebo byl jen obětí japonského způsobu života? Tohle mají vyřešit postavy filmu "Emperor", samozřejmě postavy založené na skutečných poválečných událostech a postavách. Jen je škoda, že film je místy tak neskutečně sterilní. Vždyť tohle by mohl být příběh jak blázen! A oni do toho šoupnou zbytečnou romantiku, aby to natáhli. Nemluvě o tom, že v tom bambusovém lese to vypadá jako Matthewův návrat na ostrov... Finální scéna Hirohita s MacArthurem (opět skvělý Tommy Lee Jones), je vrcholem filmu, ale to, co k ní vede, je místy prostě nuda.
Brown of Harvard (1926)
Brown of Harvard (1926) - 65 %
Je pravda, že němý film už jsem neviděl celkem dlouho. A na tenhle jsem se podíval jen proto, že se v něm poprvé na plátně objevil John Wayne. Ne, rozhodně nečekejte hlavní roli. Vlastně počítejte s tím, že tu skoro vůbec není. Ani v titulcích ho nenajdete. Na druhou stranu jsem rád, protože bych se jinak ani nedostal k filmům, které my jménem nic neříkají. "Brown of Harvard" je snímkem, který má celkem dramatické situace, romantické situace, a co si budeme povídat, díky tomu, že se jedná o snímek němý, jsou zde i komické situace, některé bohužel nezamýšlené. Přesto, pokud máte rádi němé filmy, tenhle není špatný. Pro mě tyhle filmy mají kouzlo.
Hammer of the Gods (2013) - 20 %
Musím říct, že po několika minutách, jak se u jednotlivých postav objevovala jejich digitálně ocelová jména, začínal jsem mít pocit, že tohle nebude historický film, ale koncert nějaké metalové kapely. Hraná sekvence byla jen úvodem a oni pak začnou řezat do kytar a mlátit do bubnů. Trochu mě zamrzelo, že mě přece jen čeká film. Následuje jen rádoby drsná akce, spousta drsných vět od borců, kteří by se jinak vyjímají v romancích, a nechybí příběh... No, vlastně více méně chybí. Jak se z malého princátka stává král.
2Bobule (2009)
2Bobule (2009) - 15 %
To je ale povedený film... Ano, je to samozřejmě ironicky řečeno. První díl mě zaujal ještě tím, jak v sobě měl to kouzlo vinařství, tenhle už je jen blbou českou komedií. Postavy Hádka a Langmajera jsou natolik protivné, že doufáte, že zemřou na otravu metanolem. To se bohužel nestane. Ničemu nepomůže Krampol, spíš naopak. Stupidní gangsterská zápletka jen ukazuje na vyprázdněnost českých motivů, a to, že Voříškové postava se k té Hádkově vrátí, je jen ukázkou toho, jak nesmyslné všechno. Z jakého důvodu, že s ním vlastně je? Aby pracovala do úmoru a on chlastal? No, maluje si tu budoucnost hezky. Každý se ale přece může změnit, že?

Žádné komentáře:

Okomentovat