sobota 19. října 2013

Al-too-bi: Riteon Too Beiseu, Království lesních strážců, Kouzelníci, Escape from Planet Earth, Šakal

Dnes pokračuji v novém modelu v´mých krátkých komentářů k jednotlivým filmům. Stejné komentáře najdete i na ČSFD.
Al-too-bi: Riteon Too Beiseu (2012)
Tohle je obyčejný "Top Gun", akorát v jihokorejském provedení a zase tu tolik nejde o tu ženskou, i když ani ta nechybí. Film je známý také jako "Black Eagle", "R2B: Return to Base" anebo "Soar into the Sun". A také pod korejskými názvy, které v jejich rozsypaném čaji neumím ani přečíst. Je tu hollywoodský hudba, hollywoodská zápletka a hollywoodská nuda. Proč se zahraničí snaží dělat velkofilmy v americkém a ne národním stylu? Ale jo, na ten průměr se to dokope. Ale spíš ze soucitu.
Království lesních strážců (Epic, 2013) - 45 %
Tak je mi líto, ale z něčeho, co se tváří jako variace na "Arthura a minimoje" zrovna moc odvařený nebudu. Ono to také nic jiného není. Holka, co má blbý vztah s tátou, se promění v malou, aby se jejich vztah zlepšil asi proto, že on ji neuvidí. Ona se zatím postaví na stranu malých rytířů, protože tihle borci by asi sami nezvládli boj proti Maltazardovi. Maltazard se zde sice jmenuje jinak, ale je to úplně jedno výsledek je stejný. Pro děti líbivé, když jim nebude vadit ten pocit, že tohle už viděli. A že to má skvělou animaci? Tak to "Pacific Rim" taky a přitom to je příšerná blbost.
Kouzelníci (The Incredible Burt Wonderstone, 2013) - 60 %
No co. Prostě mě baví Jim Carrey a s tím nic neuděláte. Poslední dobou si dává spíš vedlejší postavy ("Kick-Ass 2"), ale o to více mu to v nich jde. Jeho kouzelník je v tomhle případě naprosto dokonalý a šílený a je fakt, že kromě obličeje Steva Buscemi je to to jediné, co si budu ze snímku pamatovat. Docela jsem se bavil, i když kostra filmu je klasické klišé o tom, jak se člověk dokáže během několika dní naprosto změnit a být zase hvězdou a milým člověkem.
Escape from Planet Earth (2013) - 50 %
Neschopnost natočit něco originálního v oblasti animovaného filmu je mi trnem v oku už docela dlouho. Nevím, jestli už je žánr skutečně tak vyprázdněný, ale copak jsme tu nedávno neměli "Planetu 51"? Ta měla stejnou zápletku, akorát z cizí planety se chtěl dostat člověk. Tady unikají ufouni z naší. No, a to je vlastně celé. Že by zase někdo přišel s něčím novým? Vezme si tuhle výzvu na triko zase "Pixar"? Nějaké projekty se u nich rýsují, tak uvidíme.
Šakal (The day of the Jackal, 1973) - 85 %
Tohle je jeden z vrcholů kriminálních filmů se špionážní tématikou, respektive s tématikou atentátů. Naprosto chladný snímek, který na vás tlačí svou ponurou atmosférou, která je téměř bez soundtracku. Právě tahle odtažitost od postav a zaměření na vraha, je ukázkou toho, jak může být daný žánr silný. V poslední době se to podařilo filmu "Jeden musí z kola ven". Podobná atmosféra, podobný chlad, který vás prostupuje do morku kostí.

A to je všechno. Z tohohle výběru si rozhodně nenechte ujít "Šakala", to je věčná klasika. Jestli máte Jima Carreyho, tak zkuste "Kouzelníky", ale jinak zase není moc o co stát.

Žádné komentáře:

Okomentovat