pondělí 28. října 2013

Příběh kmotra, Harodim, Ctihodný občan, Geriho hra, Plán útěku

Dneska to bude s názorem na nový český film, který rozhodně stojí za to, ale také na další kousky, které mohou být celkem zajímavé.
Příběh kmotra (2013) - 85 %
Po nějaké době zase jeden český film, který rozhodně stojí za pozornost, protože tohle je něco, co v kinech jen tak neuvidíte. Už jen skutečnost, že se někdo pokusil natočit něco, co je stále celkem kontroverzní (život Františka Mrázka), i když zůstal jen u motivu, je chvályhodné. Alespoň český národ uvidí, co za šmejdy tu máme, když už o tom nechtějí číst knihy. Ondřej Vetchý byl naprosto geniálně vybrán pro hlavní roli, ostatní postavy trochu zůstávají v pozadí, až na tu, kterou ztvárnil Lukáš Vaculík. Vica Kerekes si může udělat další zářez, že filmově spala s českou hvězdou. Téměř zbytečnost některých postav za mě rozhodně alespoň částečně smazává odvaha, s kterou byly některé scény natočeny. Násilí je zde místy velmi intenzivní. Na tohle jděte, ať víte, kde žijete a konečně ztratíte všechny iluze. "Příběh kmotra", "Šmejdi" a české volby. To o nás řekne dost.
Harodim (2012) - 75 %
Také celkem kontroverzní film, i když v tomhle případě pro Ameriku. Tvůrci se rozhodli, že se ještě budou trochu vrtat v tom, co s sebou přineslo 1. září 2001 a kde leží některé jeho příčiny. Není to nic nového, ale to, že se na to pořád poukazuje, že se to řeší, to je dobře. Mně osobně hodně sedí propojení archivních materiálů s hereckými sekvencemi, které jsou výrazně delší. Co však výrazně obdivuji, to je táhnout hodinu a půl dlouhý film pouze se třemi herci, a to většinou jen se dvěma na scéně. Petera Fonda se ani dnes nebojí, ale důležitější je, aby tenhle film nezapadl a přemýšlelo se o něm.
Ctihodný občan (Law Abiding Citizen, 2009) - 80 %
Myslel jsem si, že podruhé by mě to mohlo zklamat, ale ani podruhé jsem neměl pocit, že je to špatný film. Je to skvěle promyšlené a mám prostě rád chytré hrdiny. Toho jsem v tomto případě dostal a jsem z něj naprosto nadšený. Gerard Butler je od tohoto filmu jeden z mých nejoblíbenějších herců, ač si bohužel celkem často vybírá ptákoviny. Ten konec je skvělý. Šmejda dostanete jen tak, že se sami stanete šmejdy. Celkem dobré poselství.
Geriho hra (Geri's Game) - 100 %
Skvělý nápad, který Jan Pinkava jako režisér spolu s pixarovským týmem převedl do výborného snímku, který má sice jen 4 minuty, ale za to pobaví a dojme. Oscar je naprosto zasloužený, protože tady se ukazuje, jak je možné vypointovat krátký příběh, který na první pohled nemá co říct, ale rychle vás dostane nejen krásnou animací, která mnoho neztratila ani po 16 letech, ale také zábavně smutnou postavou Geriho.
Plán útěku (Escape Plan, 2013) - 90 %
Sakra, vždyť já vím, že tenhle film má svoje chyby, třeba postavy, které jsou v podstatě zbytečné a děj nijak významně neovlivňují. Nebo to, jak se zde hraje na klišé, že akční hrdinové v podání akčních hvězd prostě neumírají. Jenže stejně je tohle parádní nápad, který byl dobře využit. Humoru není tolik, kolik byste čekali, ale závěr už je dost odlehčen. Navíc zas tak často neuvidíte, respektive neuslyšíte Arnolda mluvit jeho rodnou němčinou. Zábavné, ač docela dlouhé, skvělé hlavní role. Je vidět, že Sly a Arnold si hraní už opravdu užívají, a jde jim to náramně. Těším se na jejich další spolupráci. "Expendables 3" už příští rok!

Žádné komentáře:

Okomentovat