pátek 27. října 2017

Jsem nesmělý, ale léčím se, Jedna ruka netleská, Ježíš z Montrealu, Jen 17, Johanka z Arcu




Jsem nesmělý, ale léčím se (Je suis timide... mais je me soigne, 1978) - 70 %
Není to tak vtipné a tak chytré, jak jsem očekával poté, co jsem viděl snímek "Hračka", ale jsou zde velmi dobré a zábavné scény. Jen prostě nejsou nějak hezky rovnoměrně rozprostřené do celého snímku. Pierre Richard ale sám sebe režíroval velmi dobře a snímek vás rozhodně nebude nudit, jen vás sem tam trochu znejistí.

Jedna ruka netleská (2003) - 60 %
Asi jsem o tomhle filmu slyšel už tolik, že jsem pak prostě musel být zklamaný. Hitlerovská scéna je fajn, scéna se psem a marmeládou mi z vyprávění zněla úchylněji, ale celkově je zde dobře absurdní, groteskní humor, který se mi celkem líbil. Herecky to mnohdy stojí jen na o, že ze sebe ten člověk dělá debila.

Ježíš z Montrealu (Jésus de Montréal, 1989) - 55 %
Skupina herců se rozhodne, že pojmou Ježíšovu cestu po svém, a to velmi realisticky bez nějakých příkras a metafor, které je v příběhu jinak možné vyčíst. Je to kritické, je to místy docela silné, ale na druhou stranu, já jsem měl chvílemi i pocit toho, že je to takové rozhárané, nekonzistentní. Nedokázalo mě to zaujmout.

Jen 17 (Jeune & jolie, 2013) - 55 %
François Ozon umí točit, o tom žádná, ale nemůžu si pomoct, i přes zajímavé téma, mi opět přijde, že nedošlo k jeho plnému zvládnutí. Na film se docela dobře kouká, je vidět, že má tvůrce rozpracované postavy, ale stejně tak jsem měl pocit, že je to chladné, odtažité a že ten sex s těmi staršími chlápky je pořád takový nablýskaný.

Johanka z Arcu (Joan of Arc, 1948) - 50 %
Mně se tohle zpracování nijak extra nelíbilo. Když pomineme skutečnost, že Ingrid prostě na 19 let nevypadá, tak je to snímek, který je vlastně až moc náboženský, i když konec je klasicky kritikou fanatismu s tím, že má děsivé následky. Ani ta scéna upálení tu ale pořádně není. Ne, tohle je za mě jen průměr, který je dán hlavně dobrou kamerou a výpravou.

Žádné komentáře:

Okomentovat