neděle 11. října 2015

W. R. - mysteria organismu, Věčně mladá, Láva, V hlavě, Trabantem Hedvábnou stezkou


W. R. - mysteria organismu (W.R. - Misterije organizma, 1971) - 70 %
Zajímavý mix dokumentu, hraného filmu, experimentálního filmu i filmu klasicky snímaného, ale také životopisu, politické agitace a snímku, i který určitým způsobem zachycuje dobu. Tohle se prostě musí vidět, aby si člověk z takového filmu něco vzal. Mě tohle rozhodně zaujalo, ale určitě to není pro každého.

Věčně mladá (The Age of Adaline, 2015) - 70 %
Celý nápad se mi velmi líbil, ale bohužel ke konci to pro mě trochu ztrácelo dech a bylo to až moc poplatné tomu, co se od amerického romantického filmu očekává. Nebylo zde žádné překvapení a myslím si, že celý potenciál nápadu nebyl využit. Přesto je to jedna z nejhezčích romancí, jaké jsem za poslední dobu ze spojených států viděl.

Láva (Lava, 2014) - 60 %
Co si budeme povídat, z té animace, která se na nás od počátku hrnula, mi prostě spadla huba. Naprosto skvělé vykreslení přírody, ostrova, zvířat. Bohužel jsem měl opravdu jen pocit, že je to o té úžasné animaci, protože příběh byl jen takové hezké zalíbení se divákovi. Ono do není špatné, ale nic zásadního to neřekne. Prostě dojemně hezký filmeček, který vyniká grafickou stránkou.

V hlavě (Inside Out, 2015) - 95 %
Rozhodně jeden z nejoriginálnějších a nejzajímavějších animáků roku a možná vůbec celé světové filmové historie. Možná mi trochu vadilo, že ten příběh byl přece jen trochu předvídatelný a zase tolik moc nenabídl, ale to vůbec nevadilo, protože tady se na sebe neskutečně vrší nápady, je to krásně promyšlené a vymyšlené a nakonec i tak emotivní, že mě to na konci málem položilo. Scéna s Bing Bongem byla prostě nádherná. Rozhodně nejlepší animák roku, a to už jsem si ani nemyslel, že Pixaři s něčím tak moc zabodují. Ale oni jsou prostě jedineční.

Skvělý začátek zajímavého projektu a vlastně i takové životní cesty. Na tomhle dokumentu je opravdu jen trochu vidět, jak krásná místa na světě pořád ještě existují, ale i tak jsou zde záběry a informace, které stojí rozhodně za to. Je zde hlavně dost z toho, kudy se cestovalo a jak to šlo, jaké byly problémy, ale to nevadí, přece jen je to hodně o trabantu. Ty novější díly jsou ale mnohem promakanější.

Žádné komentáře:

Okomentovat